četiri lokalne zajednice

Za godinu dana četiri sukoba interesa u organima vlasti u RS

doboj_skupstina_grada_
Odbornici Gradske skupštine Doboja

Po evidencijama Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, lani je u 16 slučajeva nezadovoljna stranka izjavila žalbu na odluku Komisije, od kojih je 14 odbijeno

Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske je u prošloj godini utvrdila četiri sukoba interesa.

U pitanju su odbornici iz četiri lokalne zajednice u tom bh. entitetu. Dva sukoba interesa su razriješena.

Podaci Komisije pokazuju da je lani utvrđen najmanji broj sukoba interesa od formiranja tog tijela, 2009. godine.

– Također u 2018. godini preventivno je riješeno deset mogućih sukoba interesa – tvrdi se u izvještaju Komisije.

Lani su dali mišljenje u 18 slučajeva, donijeli 22 zaključka, dok su tri slučaja riješena usvajanjem drugog akta (odgovora na dopis, informacije i sl.), te uzeli u rad 200 dostavljenih finansijskih izvještaja.

– S obzirom na to da je 2018. godina bila izborna godina, Komisija je od juna vodila računa o pokretanju postupka po službenoj dužnosti, a posebno se bazirala na finansijske izvještaje, koji su izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici dužni dostaviti tri mjeseca prije isteka mandata i tri mjeseca nakon preuzimanja mandata, kao i svaki put na poziv Komisije – navodi se u izvještaju.

Po evidencijama Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, lani je u 16 slučajeva nezadovoljna stranka izjavila žalbu na odluku Komisije, od kojih je 14 odbijeno.

Od formiranja Komisije do 2018. utvrđeno je 76 sukoba interesa, od kojih je 50 riješenih.