Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sporni projekti

Za koga je Skaka planirao urediti Čolinu kapu?

skaka (1)

Iste godine kada se Grad Sarajevo zadužuje 10 miliona KM, između ostalog, i za realizaciju projekta Čolina Kapa, rebalansom budžeta Grada za isti projekat planirano je 20.000 KM

Bivši gradonačelnik Abdulah Skaka za vrijeme svog mandata volio se hvaliti realiziranim projektima s kojim je, kako je govorio, Gradu Sarajevu vraćen dignitet. Međutim, koliko god se Skaka dičio svojim projektima i govorio da je sve rađeno po zakonu, na njegov rad je bilo jako mnogo primjedbi, a većina ih je najčešće dolazila upravo od uposlenika Gradske uprave, piše Žurnal.info.

Kredit na kraju mandata

Izvor Žurnala, blizak Gradu, navodi da je upravo jedan od spornih kapitalnih projekata i “objekat ugostiteljsko-turističkog sadržaja i vanjskog uređenja na lokaciji Čolina Kapa”. Zbog ovog projekta, ali i još niz drugih, Skaka se pri samom kraju mandata kod Razvojne banke zadužio 10 miliona maraka, o čemu smo pisali ranije. Podsjetimo još da je odluku o odobravanju kreditnog zaduženja Gradsko vijeće (na Skakin prijedlog) donijelo u julu 2020.

Bistrička kula, poznatija kao Čolina kapa, nalazi se u posjedu Općine Stari Grad. Prije rata je tu bio smješten jedini opservatorij u zemlji, a vlasnik tog objekta u to vrijeme je bilo Astronomsko društvo “Orion”. Ovo društvo je od 2010. do 2016. imalo pravo korištenja tvrđave Bistrik-kula, kada dolazi do raskida ugovora.

Tokom 2018. godine Općina je ovaj dio od historijskog značaja, putem javnog poziva, dodijelila na korištenje privatnoj firmi “Job invest” za otvaranje kafića. Ovakav potez u to vrijeme je doveo do žestokih reakcija u javnosti, a 29. maja 2018. oglasili su se iz Općine navodeći da su postupili u skladu sa odredbama Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad i rasporedu poslovnih djelatnosti na području ove Općine.

Samo mjesec nakon, u materijalima za sjednicu Opštinskog vijeća 25. juna 2018. iz Općine Stari Grad se odgovara na vijećničko pitanje o opservatoriju:

“Općina Stari Grad Sarajevo će pripremiti projektni prijedlog restauracije i opremanja opservatorije na Trebeviću. Čim se ukaže mogućnost, Općina Stari Grad Sarajevo će taj projekat, čija je vrijednost oko 510.000 KM, prijaviti na eventualne javne pozive ili dostaviti donatoru za finansiranje.”

Dakle, očito je da je firma “Job invest” u ovih mjesec dana, od javnog oglašavanja iz Općine iz maja pa do sjednice u junu, odustala od Bistrik-kule. Ipak su za obnovu opservatorija, koji je u ratu razrušen, bila potrebna značajna sredstva.

Iz Općine Stari Grad Sarajevo potvrdili su nam da objekat Bistrik-kule (trenutno) nije dodijeljen na korištenje nijednom pravnom ili fizičkom licu i nalazi se u posjedu Općine.

Novac potrošen, ali na šta?

Određen period se Čolina kapa nije ni spominjala, dok je Skaka nije uvrstio u listu prioriteta za koji se kreditno zadužuje kod Razvojne banke. Možda tu i ne bi bilo ništa sporno da se planirana rekonstrukcija odnosi na opservatorij, a ne na ugostiteljski objekat na prostoru Čoline kape.

Iste godine kada se Grad Sarajevo zadužuje 10 miliona KM, između ostalog, i za realizaciju projekta Čolina Kapa, rebalansom budžeta Grada za isti projekat planirano je 20.000 KM. Isti projekat se spominje u informaciji o izvršenju budžeta Grada za period od 1. januara do 30. septembra 2020., s izvršenjem za devet mjeseci za 2019. godinu u iznosu od 650.000 KM, o čemu smo ranije pisali.

Međutim, za ovaj projekat 650.000 KM nije planirano u budžetu Grada Sarajevo za 2019., niti se on spominje na poziciji kapitalni grant u izvještaju o izvršenju budžeta Grada za period od 1. januara do 31. decembra 2019., a koji je usvojen na sjednici Gradskog vijeća 27. maja 2020.

Da novaca za obnovu opservatorija nema jasno je i iz saopćenja Naše stranke iz februara ove godine. Naime, oni su na zvaničnoj web stranici objavili da je “usvajanjem budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2021. napravljen prvi korak ka obnovi astronomske opservatorije na Trebeviću, ali da je sada potrebno da se iznađu sredstva za samu obnovu astronomske opservatorije za šta će im biti potrebna podrška zainteresovanih donatora i viših nivoa vlasti”.