Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za koliko će biti uvećane penzije u FBiH početkom 2024. godine

penzije penzioneri
Foto: Pixsell/Arhiv
Ilustracija

Prosječna penzija u BiH je 608 KM i kao takva je najniža u regiji. Penzioneri u Federaciji su u nešto boljem položaju od svojih kolega u Republici Srpskoj.

Koliko će iznositi uvećanje penzija po osnovu redovnog usklađivanja, a koje bi se trebalo početkom 2024. godine primijeniti po osnovu tzv. akontativnog modela, pitanje je na koje u ovom trenutku nema odgovora.

Podsjetimo, redovno usklađivanje penzija se inače vrši svakog 15. aprila.

“Sa zebnjom iščekujemo”

Zbog posljedica globalne inflacije i nepovoljnog materijalnog položaja ove populacije, opredjeljenje nadležnih je da se, kao i početkom ove godine, izvrši akontativno. Za to su potrebni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu.

Prema formuli za izračun, 50 posto iznosa od ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže nam da sa zebnjom iščekuju te podatke koje će objaviti Federalni zavod za statistiku, a koji trenutno, naglašava on, nisu obećavajući.

– Međutim, posebno nas zabrinjava to što još na pomolu nema nacrta budžeta za narednu godinu. Ako se ne usvoji do kraja godine, onda nam prijeti opasnost, jer u tom slučaju slijedi privremeno finansiranje, a zna se šta takva odluka donosi, kaže Mehić za Avaz.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i federalni zastupnik, također, navodi kako je sasvim očekivano da zbog inflacije i rasta životnih troškova dođe do povećanja penzija.

– Nepoznanica je koliko bi to uvećanje moglo biti. Nadalje, čekamo podatke o konkretnom rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena. Početkom ove godine povećanje penzija je iznosilo 11 posto i zaista očekujem da će biti makar na istom nivou – ističe Čavalić.

Prosječne penzije u BiH i regionu

Prosječna penzija u BiH je 608 KM i kao takva je najniža u regiji. Penzioneri u Federaciji su u nešto boljem položaju od svojih kolega u Republici Srpskoj.

Prosječna penzija u BiH je 608 KM. U Federaciji BiH je 675, a u Republici Srpskoj 541 marku.

Prosječna penzija u Srbiji je 666 KM, Hrvatskoj 878, a najveća je u Crnoj Gori 907 maraka.