Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za napad na “Tuzlanski konvoj spasa” još niko nije odgovarao

BiH

konvoj-spasa

Fondacija Istina pravda pomirenje ocijenila je danas, povodom 24. godišnjice napada jedinica HVO-a na “Tuzlanski konvoj spasa“, da je ponašanje pravosudnih institucija u BiH u vezi s istragom i procesuiranjem ovog zločina neodgovorno, kao i da ne postoji dovoljno političke volje da se ovaj slučaj procesuira.

Član UO ove fondacije Slavko Peričević istaknuo je na pres-konferenciji u Tuzli da je Fondacija IPP u nekoliko navrata insistirala kod tužilaštava Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona te Tužilaštva BiH da se slučaj poznat pod imenom ‘Tuzlanski konvoj spasa’ procesuira i da odgovorni za taj, kako je naveo, stravičan zločin i pljačku neviđenih razmjera odgovaraju u sudu.

Tvrdi da tužilaštva ovaj proces prosljeđuju ukrug tokom protekle 23 godine te da se ništa nije uradilo da se odgovorni za taj zločin procesiuraju.

U ovoj fondaciji su ustvrdili da je krivac za neprocesuranje ovog zločina vojni tužilac HVO-a Marinko Jurčević, koji je u to doba bio na čelu Tužilaštva BiH i koji je, kako navode, sve učinio da do procesuiranja ne dođe.

Peričević naglašava da je u ovom napadu ubijeno sedam osoba, ali i da je ogromna materijalna šteta, veliki broj kamiona, saniteta, putničkih vozila, 500 tona različitog materijala koji je opljačkan.

Također je dodao da za Milivoja Petkovića, koji je u to doba bio na čelu štaba HVO-a za to područje, a koji je kada se taj zločin desio bio u vozilu UNPROFOR-a, u haškoj optužnici nije obuhvaćen ‘Tuzlanski konvoj spasa’, navodeći da je potrebno podići optužnicu protiv njega.

-Mi ćemo ponovo insistirati da se prikupljaju dokazi, jer će ih biti sve manje – poručuje Peričević.

Po njegovim riječima, predmet ‘Tuzlanski konvoj spasa’ je u Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona te je potrebno vidjeti u kojoj je fazi istraga i kad će biti prikupljeno dovoljno dokumenata da se protiv odgovornih osoba pokrenu tužbe.

Napad na “Tuzlanski konvoj spasa” dogodio se 4. juna 1993. godine, a počinile su ga jedinice HVO-a na ulasku u Novi Travnik, kod mjesta Nova Bila.