BiH

rast temperatura

Za novogodišnje praznike nas očekuju neobične vremenske prilike za ovo doba godine

30/12/2021
Foto: Anadolija

Ukupne količine pdavina ove godine bit će vrlo blizu prosječnih vrijednosti za period 1991.-2020. godina

Tople zračne mase sa juga uslovljavat će i dalje nadprosječne temperature zraka, tako da će ova godina biti jednako topla kao i predhodna unatoč vrlo hladnom proljeću i jeseni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Zadnji dani ove godine proteći će u oblačnom ambijentu sa povremenom slabom kišom ili rosuljom. Umjereno oblačno sa nešto sunčanih intervala očekuje se pred kraj godine na području južne Hercegivne i Krajine. Ukupne količine pdavina ove godine bit će vrlo blizu prosječnih vrijednosti za period 1991.-2020. godina.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 1°C do 6°C u Bosni, na jugu zemlje do 9°C. Najviše dnevne temperature između 4 i 9 u Bosni do 13 stepeni u Hercegovini.

Prvi dani Nove godine neće se previše razlikovati od zadnjih dana ove godine. Preovladavat će nadprosječno toplo i pretežno oblačno sa slabom kišom. Dnevne temperature će rasti i do 18 stepeni Celzijusa, kada je prognozirano za nedjelju.

Sredinom naredne sedmice (od 04.01.) uz osjetniji pad temperature zraka moguć je i snijeg na većem prostoru Bosne i Hercegovine.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -5°C i 0°C u Bosni, 5°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između 0 i 6 stepena u Bosni do 8 u Hercegovini.

Prognoza po danima

U petak se očekuje pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od deset do 16 stepeni Celzijusovih.

U subotu se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Prijepodne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Jutarnja temperatura od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od 12 do 18 stepeni Celzijusovih.

U nedjelju se prognozira sunčano vrijeme. Prijepodne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Jutarnja temperatura od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od 12 do 18 stepeni.

U ponedjeljak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura će se kretati od 3 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni Celzija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.