rast temperatura

Za novogodišnje praznike nas očekuju neobične vremenske prilike za ovo doba godine

nova godina praznici ukrasi anadolija

Ukupne količine pdavina ove godine bit će vrlo blizu prosječnih vrijednosti za period 1991.-2020. godina

Tople zračne mase sa juga uslovljavat će i dalje nadprosječne temperature zraka, tako da će ova godina biti jednako topla kao i predhodna unatoč vrlo hladnom proljeću i jeseni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Zadnji dani ove godine proteći će u oblačnom ambijentu sa povremenom slabom kišom ili rosuljom. Umjereno oblačno sa nešto sunčanih intervala očekuje se pred kraj godine na području južne Hercegivne i Krajine. Ukupne količine pdavina ove godine bit će vrlo blizu prosječnih vrijednosti za period 1991.-2020. godina.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 1°C do 6°C u Bosni, na jugu zemlje do 9°C. Najviše dnevne temperature između 4 i 9 u Bosni do 13 stepeni u Hercegovini.

Prvi dani Nove godine neće se previše razlikovati od zadnjih dana ove godine. Preovladavat će nadprosječno toplo i pretežno oblačno sa slabom kišom. Dnevne temperature će rasti i do 18 stepeni Celzijusa, kada je prognozirano za nedjelju.

Sredinom naredne sedmice (od 04.01.) uz osjetniji pad temperature zraka moguć je i snijeg na većem prostoru Bosne i Hercegovine.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -5°C i 0°C u Bosni, 5°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između 0 i 6 stepena u Bosni do 8 u Hercegovini.

Prognoza po danima

U petak se očekuje pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od deset do 16 stepeni Celzijusovih.

U subotu se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Prijepodne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Jutarnja temperatura od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od 12 do 18 stepeni Celzijusovih.

U nedjelju se prognozira sunčano vrijeme. Prijepodne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Jutarnja temperatura od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od 12 do 18 stepeni.

U ponedjeljak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura će se kretati od 3 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni Celzija.