Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za novu toplanu Zeničanima nedostaje pet miliona KM

BiH

Sastanak_oNovojToplaniZenica_arhiva

Grad Zenica do 15. jula morao bi da osigura pet miliona KM, kao učešće u finansiranju projekta joint venture kompanije, koja bi trebala da nosi naziv “Toplana Zenice”.

Nova kompanija bi u narednom periodu trebala da riješi pitanje daljinskog grijanja stambenih i poslovnih prostora u gradu.

Finansijski direktor komanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta i menadžerica zašite okoliša Azra Sivro posjetili su Gradsku upravu Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića upoznali o realizaciji projekta izgradnje novih kotlova na zemni gas i interne plinove, koje bi kompanija koristila za svoju proizvodnju uz višestruko ekološki prihvatljivije uslove.

ArcelorMittal Zenica predložio je rješenje daljinskog grijanja grada formiranjem joint venture kompanije u kojoj bi Grad Zenica bio suvlasnik uz osnivačko učešće od 20 posto. Kako je Grad Zenica kreditno nesposoban i nije u mogućnosti izdati kreditne garancije, Gradska uprava već mjesecima pokušava osigurati iznos od pet miliona KM potrebnih za ovu investiciju.

– Danas su nam dali doznanja da je 15. juli ove godine krajnji rok do kojeg će čekati učešće Grada u projektu. Oni bi nakon toga krenuli sa gradnjom kotlova za svoju proizvodnju, što ne bi moglo osigurati toplotu za grijanje grada. Obje strane saglasne su da bi to bio veliki udarac za građane Zenice. Ne smijemo ni pomisliti šta bi se desilo ukoliko ne uspijemo osigurati ovaj kapital, jer su nam svima još uvijek u sjećanju slike iz prošle zime kada su nam dotrajali kotlovi pucali na temperaturi od minus 22 stepena- kazao je gradonačelnik Kasumović.

Problem osiguranja sredstava bit će prezentiran na narednoj sjednici Gradskog vijeća, zakazanoj za 29. juni, a predstavnici Grada Zenice i ArcelorMittala Zenica pomoć u realizaciji projekta, vrijednog više 40 miliona eura, koji je od strateškog interesa za građane Zenice, zatražili su od Vlade Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH. Za osiguranje grant sredstava koja bi se uključila u ovaj projekt ostvareni su kontakti i sa vladama nekih država Evropske unije i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.