Zapaljena 2014.

Za obnovu zgrade “Sodaso” u Tuzli potrebno oko tri miliona KM

sodaso zgrada1 (1)

Naša je želja da se, ukoliko je moguće, uradi i nadogradnja zgrade kako bi što više kantonalnih organa smjestili pod jedan krov”, kaže Elvir Rožnjaković

Vlada Tuzlanskog kantona pokrenula je aktivnosti koje za cilj imaju rekonstrukciju spaljene zgrade “Sodaso” u Tuzli. Nekadašnje sjedište izvršne vlasti Tuzlanskog kantona spaljeno je u demonstracijama 2014. godine i od tada su ministarstva, upravne organizacija i agencije smještene na niz različitih lokacija u gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovih dana potpisat ćemo ugovor o izradi studija statike. Za nekih 10-ak dana očekujemo izvještaj o tome da li je moguća rekonstrukcija. Naša je želja da se, ukoliko je moguće, uradi i nadogradnja zgrade kako bi što više kantonalnih organa smjestili pod jedan krov”, kaže Elvir Rožnjaković, ministar protstornog uređenja i zaštite okolice TK.

Od paljevine do danas, zgrada “Sodaso”, nekadašnji simbol radničke Tuzle, predstavlja najveće gradsko ruglo. Preliminarne procjene su govorile kako je za potpunu obnovu potrebno oko tri miliona KM.

“U vrijeme premijera Bege Gutića baratalo se s iznosom od 2,5 miliona KM. Međutim, u to vrijeme nismo mogli preduzimati nikakve korake, jer zgrada nije bila u potpunosti u našem vlasništvu. Nedavno je zgrada ‘Sodaso’ u apsolutnom vlasništvu Vlade TK i tako su otvorene mogućnosti za njenu rekonstrukciju. Ukoliko Studij statike pokaže da je moguća rekonstrukcija i dogradnja, potrebno nam je idejno rješenje i glavni projekat. Nakon provedenog konkursa mogli bi početi sa radovima, ali, ponavljam, ništa nije moguće dok ne vidimo u kakvom su stanju temelji i zidovi koji su bili izloženi požaru”, kaže ministar Rožnjaković.

Vlada TK za kirije izdvaja oko 400-500 hiljada KM. Plan je da što više organa bude u obnovljenoj zgradi “Sodaso”, a ulaganje od tri miliona KM vrlo lako bi se moglo nadoknaditi, jer se u tom slučaju neće izdvajati novac za kirije.