Za osmoricu uhapšenih u akciji “Rez” predložen pritvor, trojica puštena na slobodu

BiH

akcija rez terorizam

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osam osoba osumnjičenih za krivično djelo terorizma.

Prijedlogom su obuhvaćeni osumnjičeni: Elvir Muratović, rođen 11. aprila 1979.godine u Rudom, državljanin BiH, Kemal Murić, rođen 30. oktobra 1978. godine u Rožaju, državljanin BiH, Semir Salković, rođen 12. jula 1967. godine u mjestu Gornje Grančarevo, općina Trebinje, državljanin BiH i Australije, Zulfo Alajbegović, rođen 1. decembra 1979. godine u Rogatici, Edin Tabaković, rođen 6. jula 1964. godine u Višegradu, državljanin BiH, Darko Peco, rođen 19. januara 1985. godine u Mostaru, državljanin BiH, Elvir Mašić, rođen 5. maja 1981.godine u Hadžićima, državljanin BiH i Adis Kešan, rođen 21. juna 1995. godine u Skoplju, R Makedonija, državljanin BiH i Makedonije.

Osim navedenih osoba, u akciji “Rez” su uhapšeni Bilal Dervišić, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović za koje nije predložen pritvor i oni su pušteni na slobodu.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da su nakon lišenja slobode osumnjičeni predati postupajućem tužiocu, koji je predložio da se prema osumnjičenim odredi mjera pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka b) i d) Zakona o krivičnom postupku BiH za period od mjesec dana.

Postupajući tužilac je prijedlog uputio, između ostalog, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, zbog ozbiljnosti kaznenog djela, iz razloga što je za predmetno kazneno djelo zaprijećena kazna zatvora u trajanju preko 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira te da je ugrožena sigurnost građana i imovine, navodi Tužilaštvo BiH.

Navedeni su osumnjičeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Organiziranje – pripadanje terorističkoj grupi iz člana 202d) KZ BiH, a sve u vezi sa krivičnim djelom Terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5. tačka a) i i) KZ BiH.

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić je u srijedu gostujući u Pressingu na N1 televiziji demantirao špekulacije da je uhapšena grupa planirala teroristički napad tokom dočeka Nove godine u Sarajevu.

Zlatni ljiljan

Bilal Dervišić, pripadnik Armije RBiH dobitnik je najvećeg vojničkog priznanja Zlatni ljiljan. Ovo je priznanje dobio 1993., kao pripadnik 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade.

bilal-dervisic

Ranjavan je više puta, jednom teže. Iz rata je izašao kao poručnik i dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. Na studij u Rijadu odlazi 1998. gdje je upisao fakultet “Usuli‐d‐din“ i završio ga kao najbolji student.