Zeničanima podijeljene maske za zaštitu od aerozagađenja (FOTO)

BiH

Zagađenje u Zenici (7)

Zbog povećanog aerozagađenja građanima Zenice danas dijeljene zaštitne maske.

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ danas je Zeničanima podijelilo oko 5.000 maski za zaštitu od povećanog aerozagađenja, a podjela je vršena na Trgu Alije Izetbegovića u centru grada.

Hajrudin Šahić, predsjednik MDD „Merhamet“ Bosne i Hercegovine, rekao je cilj današnje akcije da se animira javnost i podigne svijest o zagađenju.

„Naš cilj je bio prvenstveno da animiramo javnost, sve one koji mogu, hoće i žele da se uključe da pomognemo svim građanima koji su ugroženi, a svi smo ugroženi. Nešto više su ugroženi sigurno oni koji imaju zdravstvenih problema“, rekao je Šahić.

Dodao je kako će se akcija provesti u čitavoj Bosni i Hercegovini, a građanima je, osim zaštitnih maski, dijeljen i materijal edukativnog karaktera.

„U Zenici preventivno dijelimo maske, njih oko 5.000, a širom Bosne i Hercegovine podijelit ćemo oko 50.000 maski koje smo nabavili iz naših sredstava i ovo je naš doprinos što se tiče ovih vremenskih nepogoda, koje su nas sve pogodile u Bosni i Hercegovini“, napomenuo je Šahić.

Sličnu akciju nešto dalje na Trgu Alije izetbegovića proveli su i volonteri Crvenog križa grada Zenica, koji su građanima Zenice također dijelili zaštitne maske.

„Organizovali smo podjelu jednokratnih zaštitnih maski za građane Zenice, a Zenica je dobila 2.100 zaštitnih jednokratnih maski. Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine je nosilac aktivnosti koji je obezbijedio maske i upute o podjeli istih te je ovo je prva faza, a eventualna daljna distribucija maski u narednom periodu ovisi od vremenske situacije“, kazala je u telefonskoj izjavi za AA tehnički sekretar Crvenog križa grada Zenica Mirela Hodžić.

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine obezbijedio je 11.200 maski za podjelu širom Bosne i Hercegovine, te se današnja akcija sprovodi i u Kaknju i Sarajevu, dok će podjela maski sutra biti u Tuzli.

Zbog visokih koncentracija polutanata u zraku, građani nekoliko bosanskohercegovačkih gradova guše se u smogu i prašini te se ovih dana provode akcije podizanja svijesti i zaštite građana od negativnih efekata visokog zagađenja zraka.