Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za razvoj mladih KULT

Za podršku inicijativama mladih izdvojeno oko 330.000 KM

Zajedno za Majevicu radna akcija

Inicijative su usmjerene na razvoj sektora, provođenje postojećih legislative za mlade, učešće i uključivanje mladih, aktivizam te jačanje kapaciteta organizacija

Institut za razvoj mladih KULT u protekle dvije godine u okviru programa “Jačanje vještine i poticanje liderstva kod mladih” izdvojio je oko 330.000 KM za inicijative mladih. U tom periodu podržano je 29 inicijativa mladih u 17 zajednica širom Bosne i Hercegovine. Sve inicijative vidljive su na interaktivnoj mapi na ovom LINKU.

Inicijative su usmjerene na razvoj sektora, provođenje postojećih legislative za mlade, učešće i uključivanje mladih, aktivizam te jačanje kapaciteta organizacija. Kontinuirana finansijska i mentorska podrška organizacijama civilnog društva koje rade sa mladima ojačat će sektor rada s mladima i dati im potrebnu podršku za zagovaračke inicijative za zastupanje interesa mladih.

Jedna od inicijativa je “I kopija vrijedi” koju provodi Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Oni u okviru svoje inicijative zagovaraju promjenu upisne politike u Republici Srpskoj koja srednjoškolce završnih razreda ograničava na apliciranje na samo jedan fakultet jer prilikom upisa moraju predati originalne dokumente. Rješenje koje je Asocijacija ponudila i koje zagovara jeste promjena članova u zakonima o visokoškolskom obrazovanju koji ograničavaju srednjoškolce na jedan izbor. Prije samog početka zagovaračke kampanje, održan je ‘I kopija vrijedi’ kamp na kojem je 36 srednjoškolaca uspješno informisano o cilju, strukturi i prethodnim rezultatima inicijative “I kopija vrijedi”, te su prikupljene informacije od učesnika o (ne)uspješnosti realizacije inicijative u njihovim zajednicama. Uz to, finalizirana je publikacija “Analiza stavova srednjoškolaca o mogućnosti apliciranja na studije sa ovjerenom kopijom dokumenata” kojom će se kreirati argumentacijska platforma za zagovaranje inicijative u Republici Srpskoj. Asocijacija u saradnji s drugim partnerima u prethodnim godinama uspješno je provela ovu inicijativu na gotovo svim javnim univerzitetima u Federaciji BiH.

Najveći broj inicijativa podržan je kroz Urgentni fond. Institut povremeno raspolaže Urgentnim fondom za organizacije civilnog društva. Cilj ovog fonda je unapređenje položaja mladih i omladinskog sektora u Bosni i Hercegovini. Kroz fond aplikanti na vrlo jednostavan način mogu podržati postojeće ili kreirati potpuno nove programe i aktivnosti za bolji položaj mladih u Bosni i Hercegovini.

Za razliku od Asocijacije, mladi okupljeni oko Udruženja građana ‘Korijeni’ Ugljevik zajedno sa svojim prijateljima i partnerima iz Udruženja mladih općine Sapna ‘Korak’ proveli su inicijativu “Zajedno za Majevicu”. Udruženim snagama educirali su mlade iz ovih zajednica, ali i ostavili trajni trag uređenjem i opremanjem turističkim etno mobilijarom prostor za odmor i razonodu pored jezera Mezgraja na području općine Ugljevik i prostora za odmor i razonodu pored jezera Sniježnica na području općine Sapna. Zajedničkim radom na uređenju navedenih lokacija, mladi su pokazali da su spremni zajedno graditi budućnost BiH saradnjom, dijalogom, radom i aktivizmom.

Podrška mladima i organizacijama civilnog društva je od velikog značaja za razvoj mladih, ali i cjelokupnih zajednica i predstavlja jedan od mehanizama kako zadržati mlade u Bosni i Hercegovini.

Podršku Institutu u ovom periodu pružila je Ambasada Švedske u BiH, a Institut će nastaviti i u narednom periodu u skladu sa resursima kojima bude raspolagao podržavati mlade i unaprjeđivati položaj mladih u Bosni i Hercegovini.