Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goran Trbić

Za realizaciju NAP-a potrebno 7,5 milijardi KM, veći dio se očekuje iz međunarodnih fondova

goran trbic

Prof. Trbić je napomenuo da se neke mjere već realiziraju koje se odnose na projekte navodnjavanja, vodosnabdijevanja, odbrane od poplava, sistema ranog upozoravanja, jačanje kapaciteta, istraživanja, jačanja svijesti i drugo

Prvi Plan prilagođavanja klimatskim promjenama (NAP) u Bosni i Hercegovini koji je nedavno izrađen je, prije svega, jedna od obaveza Pariškog klimatskog sporazuma iz dijela koji se odnosi na adaptaciju na klimatske promjene. Usklađen je i sa Ciljevima održivog razvoja, naročito sa tačkom 13. koja se odnosi na Klimatske akcije, te sa preporukama Sekretarijata UN Konvencije o klimatskim promjenama – kazao je u razgovoru za Fenu prof. dr. Goran Trbić, vodeći ekspert na izradi NAP dokumenta.

On je istakao kako je potrebno što prije krenuti u implementaciju većine mjera kako bi poboljšali otpornosti Bosne i Hercegovine na klimatske promjene.

– Potrebno je vršiti praćenje implementacije mjere, redovno informisati javnost, te permanentno vršiti dalje istraživanje i praćenje klimatskih promjena. Nakon određenog perioda biće potrebno uraditi analizu u kojoj mjeri je NAP realiziran i, eventualno, izvršiti korekciju i dopunu mjeru u skladu sa implementacijom i raspoloživosti sredstava – kazao je prof. Trbić.

Na pitanje kolika su sredstva potrebna za njegovu provedbu i kako ih osigurati, prof. Trbić je istakao kako je za realizaciju NAP-a neophodno oko 7,5 milijardi KM.

– Može se očekivati da će se veći dio sredstava obezbijediti iz raznih međunarodnih fondova i donatorskih institucija Međutim, neophodno je jedan dio aktivnosti realizirati i iz dostupnih domaćih sredstava – kazao je.

Prof. Trbić je napomenuo da se neke mjere već realiziraju koje se odnose na projekte navodnjavanja, vodosnabdijevanja, odbrane od poplava, sistema ranog upozoravanja, jačanje kapaciteta, istraživanja, jačanja svijesti i dr.

– Jedna od ključnih aktivnosti odnosno mjera je izgradnja višenamjenskih akumualacija koje će biti u funkciji: vodosnabdijevanja, navodnjavanja, regulacije bujičnih poplava, gašenja požara i drugih aktivnosti – kazao je Trbić.

Na pitanja koje su ključne aktivnosti realizirane na projektu, prof Trbić ističe da je jedna od ključnih aktivnosti procjena uticaja klimatskih promjena i ekstrema na najugroženije sektore.

– Među najugroženijim sektorima su poljoprivreda i vodoprivreda, odnosno upravljanje prirodnim resursima. Od ostalih najugroženijih sektora možemo izdvojiti: javno zdravlje, turizam, šumarstvo, biodiverzitet i osjetljive ekosisteme. Izvršena je i izrada klimatskih mapa prema klimtskom scenariju RCP8.5 do kraja XXI vijeka. Sem toga, definisani su i mogući uticaji po sektorima na osnovu očekivane promjene klimatskih elemenata i indeksa. Naglašavamo, da su urađene klimatske mape i definisani klimatskih uticaji na četiri odabrane općine: Trebinje, Sanski Most, Zenica i Laktaši – kazao je Trbić.

Govoreći o tome koliko je trajala izrada ovog plana, istakao je da je efektivna izrada prvog Plana prilagođavanja klimatskim promjenama u Bosni i Hercegovini trajala oko tri godine.

– Međutim, inicijalne aktivnosti su pokrenute još 2016. godine, kada se realizirao projekat ”Integrisanje klimatskih promjena u probleme poplava u slivu rijeke Vrbas” – kazao je Trbić.

Dodao je da je bitno naglasiti da su okosnicu tima i ključne aktivnosti na planu realizirali domaći eksperti.

– Iako je izrada plana bila vršena u uslovima pandemije Coivd-19 obezbijeđen je širok nivo konsultacija sa zainteresovanim stranama. Sem ključnog dokumenta Nacionalnog plana adaptacije, urađena je i procjena uticaja na četiri pilot općine: Trebinje, Sanski Most, Laktaši i Zenica. Predložene općine su jedne od najugroženijih sa aspekta uticaja klimatskih ekstrema, od kojih posebno izdvajamo probleme sa intenzivnim padavinama, poplavama, sušama i toplotnim talasima – kazao je Trbić.

Istakao kako će finalni dokument biti proslijeđen enitetskim, državanim te institucijama Brčko distrikta BiH na usvajanje.

– Finalna radna verzija NAP-a već je bila na uvidu ministarstvima i resornim institucijama. Nakon dobijenih komenatra i njihovim integrisanjem u tekst došlo se do finalne verzije plana, koja će biti ponuđena vladama na razmatranje i usvajanje – naglasio je prof. Trbić.

Plan prilagođavanja klimatskim promjenama BiH- NAP, izrađen je u okviru projekta “Unapređenje procesa izrade Plana prilagođavanja Bosne i Hercegovine (BiH) na klimatske promjene – (NAP) radi srednjoročnog planiranja investicija u klimatski osjetlјive sektore u Bosni i Hercegovini”, koji finansira Zeleni klimatski fond (GCF), a implementira UNDP u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao UNFCCC kontakt institucijom za Bosnu i Hercegovini, Ministarstvom polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalnim ministarstvom polјoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma.