Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU

Borrell: Skoro postignut nuklearni sporazum s Iranom

Xinhua Headlines: Amid worsening refugee crisis on Poland-Belarus border, calls grow for prompt, responsible solution
(211118) -- BRUSSELS, Nov. 18, 2021 (Xinhua) -- EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference after the meeting of foreign ministers of the European Union in Brussels, Belgium, on Nov. 15, 2021. (Xinhua/Zheng Huansong)

Borrell je ovo izjavio u subotu na međunarodnoj konferenciji Doha Foruma, prenosi Reuters

Visoki diplomata Evropske unije Josep Borrell izjavio je u subotu da su Iran i svjetske sile vrlo blizu dogovora o oživljavanju svog nuklearnog sporazuma iz 2015., kojim bi se smanjio nuklearni program Teherana u zamjenu za ukidanje strogih sankcija.

Nuklearni pregovori bili su blizu dogovora sve dok Rusija nije u posljednjem trenutku postavila zahtjeve Sjedinjenim Državama, insistirajući da sankcije uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu ne bi trebalo da utiču na njenu trgovinu s Iranom.

Borrell je ovo izjavio u subotu na međunarodnoj konferenciji Doha Foruma, prenosi Reuters.

Enrique Mora, koordinator EU za nuklearne pregovore, rekao je u petak da će otputovati u Teheran u subotu kako bi se sastao sa glavnim iranskim pregovaračem.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je ove sedmice da se nuklearni sporazum može postići u kratkom roku ako Sjedinjene Države budu pragmatične.

Američki zvaničnici su bili oprezniji u procjeni napora da se oživi sporazum.