Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Ugostitelji protiv zabrane pušenja: Još nam fali samo taj zakon i da zatvorimo objekte

pusenje

Ugostitelji u RS-u kažu da je ovih dana pojačana kontrola i da inspektori provjeravaju da li su odvojene prostorije za pušače

Nakon što se priča o zabrani pušenja u zatvorenim objektima zahuktala u FBiH, mogla bi oživjeti i u Republici Srpskoj, zbog čega posebno negoduju ugostitelji ističući da bi, uz sve probleme, protjerivanje duvanskog dima iz lokala stavilo ključ u bravu, pišu Nezavisne novine.

Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak je potvrdio odluku Predstavničkog doma kojom se zakonski zabranjuje konzumiranje cigareta i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima.

Prijedlog zakona je usvojen uz amandmane, tako da će morati ponovo u Predstavnički dom na usaglašavanje.

Jednim od amandmana predviđeno je da će primjena zakona početi za godinu, a prema prijedlogu, svi na koje se zakon odnosi imaće rok od 24 mjeseca da se prilagode i stvore uslove za sprovođenje zakona i u tom periodu neće biti kažnjavanja.

Ugostitelji u RS-u kažu da je ovih dana pojačana kontrola i da inspektori provjeravaju da li su odvojene prostorije za pušače.

“Nismo još dorasli Evropi i toj kulturi da pušači izađu ispred lokala i puše. Kod nas je to drugačije. Takav zakon bio bi samo još jedan udar na ugostitelje u RS koji su jedva preživjeli pandemiju virusa korona i suočavaju se sa nedostatkom radnika. Još nam fali samo taj zakon i da zatvorimo objekte”, upozorio je član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić.

S druge strane, zdravstveni sektor pozdravlja zabranu pušenja u zatvorenim objektima.

Nacionalni koordinator za kontrolu duhana u RS Darko Marković kaže da je ovaj zakon odličan.

“Nadam se da će takav zakon uskoro biti usvojen i kod nas, jer obično sve funkcioniše po sistemu spojenih posuda. Taj zakon štiti ljudsko zdravlje i nije uperen ni protiv koga. Ugostitelji koji se najviše bune imaće više posla jer će u njihove objekte dolaziti i pušači i nepušači. Nigdje u svijetu poslije takvog zakona nisu zatvoreni restorani, pabovi niti kafići”, rekao je Marković naglasivši da će ova priča sigurno vrlo brzo biti pokrenuta i u RS-u.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS podsjećaju da je nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje Vlada usvojila krajem 2017. godine, te da je kasnije povučen.