Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odmah početi s planom

Za reorganizaciju rudnika dat rok od 60 dana (VIDEO)

Rudari Rudnika “Breza” nastavili su sa normalnim radom nakon prosvjeda

Sindikalno rukovodstvo vjeruje da će do tada biti završen dokument bez kojeg, jasni su iz Elektroprivrede, neće biti novih zapošljavanja

Rudnici u Federaciji Bosne i Hercegovine odmah trebaju početi izradu plana reorganizacije u kojem će se jasno vidjeti koja radna mjesta prepoznaje Zakon o rudarstvu i to će biti osnov za sva nova zapošljavanja. To je jedan od zaključaka čelnih ljudi sindikata, Elektroprivrede i resornog ministarstva.

Rok za reorganizaciju rudika u Federaciji je 60 dana. Sindikalno rukovodstvo vjeruje da će do tada biti završen dokument bez kojeg, jasni su iz Elektroprivrede, neće biti novih zapošljavanja, javlja BHRT.

– Neka se sve ovo otvorilo. I mi smo to stalno govorili, hajde da otvorimo, da to učinimo profitabilnijim, produktivnijim, efikasnijim. Ako nemamo i ne znamo, nije sramota kazati ni to, kaže Sinan Husić, iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

– Ministar stoji zajedno sa sindikatom u rješavanju svih problema i ako bi došlo do odgovarajućih problema kako u tehnološkom i bilo kojem drugom procesu, ministar bi se stavio na čelo sa nama, da zajednički nađemo rješenje, kaže Safer Mušanović iz Samostalnog sindikata rudara FBiH.

Plan reorganizacije rudnika preduslov je i da Elektroprivreda BiH nastavi investirati u rudnike koji su u sastavu koncerna.

– Da bismo rudnike prilagodili potrebama uglja na tržištu Federacije, a to je potreba energetskog sektora potrebne industrije i potrebe široke potrošnje, tvrdi Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Vlada će odlučnije poteze vući i prema upravama i nadzornim odborima, najavio je resorni ministar. Za one koji posluju negativno, neće biti milosti.

– Ali, isto tako ćemo promijeniti i one druge koji misle da posluju pozitivno. A, dobro nek se preispitaju i moje riječi da misle da su pozitivni, riječi su Nermina Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Rudnici mrkog uglja Zenica i “Abid Lolić” uskoro bi trebali dobiti novu upravu, obećao je resorni ministar, naglasivši da nema političkih pritisaka na RMU ” Banovići”, niti opstrukcije izgradnje termobloka koji uprava planira.