Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavne promjene

Aprilskom paketu ponovo se “crno piše” (VIDEO)

aprilski paket

U trenutku kada formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou djeluje skoro pa nemoguće, isplovila je priča o ustavnim promjenama

Nakon više od 13 godina priča o paketu ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini, poznatija kao Aprilski paket, ponovno se vraća na dnevni red političkih trzavica u našoj zemlji.

Naime, pred državnim parlamentarcima uskoro će se naći prijedlog ustavnih promjena, koji će uputiti Klub zastupnika SDP-a BiH. Političke kolege ne proriču dobru budućnost ovom pokušaju.

U trenutku kada formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou djeluje skoro pa nemoguće, isplovila je priča o ustavnim promjenama. Radi li se o skretanju pažnje sa blokade ili stvarnom pokušaju pokretanja s mrtve tačke – ostat će još neko vrijeme nepoznanica. U međuvremenu, i iz SDP-a stiže jedan prijedlog, a pozivaju i kolege koji čine parlamentarnu većinu da svoje prijedloge stave na papir i upute ih u parlamentarnu proceduru.

– Zašto Aprilski paket? Zato što je to jedini paket ustavnih promjena koji je u proteklih više od 20 godina usaglašen i koji su podržali svi. I Milorad Dodik, i Dragan Čović i Bakir Izetbegović i Branislav Borenović i Mirko Šarović i Nermin Nikšić, ali i čitava međunarodna zajednica, rekao je jučer Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a u PS BiH.

Ova inicijativa već je uzrokokvala reakcije. Brojni političari ne predviđaju sjajnu budućnost Aprilskom paketu ni ovaj put, 13 godina kasnije, javalja BHRT.

– Pošto je ovo septembar ili rujan, to će biti neki septembarski paket, ja smatram da se ovdje radi o isključivom populizmu jer jedna opozicijska partija, stranka, upućuje izmjene ustava, a za to vrlo dobro znamo da treba dvotrećinska većina da treba, maltene, stopostotni konsenzus i podrška međunarodne zajednice, tvrdi Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH.

– Imamo jedan potpuno drugi politički kontekst u BiH, kao i tada 2006. godine tako i danas HDZ ’90 ne bi podržao aprilski paket ustavnih promjena BiH, kaže Ilija Cvitanović, predsjedik HDZ-a 1990.

Parlamentarne stranke iz Republike Srpske smatraju da je vrijeme aprilskog paketa davno prošlo.

– Od toga nema ništa, mislim da je to nešto što je davno završena stvar, desilo se prije 13 godina, jedan od niza razgovora i dogovora u kojem je bilo dobre volje, međutim nije prošlo i to je sada jednostavno nove su okolnosti i ono što je potpunosti jasno mi ostajemo privrženi Daytonu sto posto, poručuje Branislav Borenović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH (PDP)

– Kada je u pitanju stav SNSD-a i ostalih političkih partija iz RS, vrijeme aprilskog paketa bilo je davne 2006. godine, potpuno su nove okolnosti i SNSD takvu inicijativu u PS neće podržati, poruka je Lazara Prodanovića, izaslanika u Domu naroda PSBiH (SNSD).

Iz SDA ipak kažu da bi oni bili najsretniji kada bi taj Aprilski paket prošao, ali ne treba zaboraviti da vlada drugačija politička klima te da su mnogi promijenili mišljenje.

– Može biti da se pošalje takav prijedlog amandmana, a da poslije toga u zastupničkim klubovima razgovorima se pokuša doći do političkog konsenzusa. Nije dobro samo to tek tako poslati, a nemati neka ozbiljna obećanja parlamentarnih političkih stranaka da će to i podržati, riječi su Adila Osmanovića, ministra civilnih poslova BiH.

Podsjećamo, 2006. godine za Aprilski paket glasovalo je 26 zastupnika, protiv je bilo 16. Kako nije postojala potrebna dvotrećinska podrška za ustavne promjene, Aprilski paket je oboren.