Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švicarska i UN

Za smanjenje rizika od katastrofa u BiH pet miliona dolara

smanjenje rizika od katastrofa

BiH se smatra zemljom visoke izloženosti prirodnim opasnostima prema nalazima Globalnog izvještaja o rizicima za 2017. godinu

U okviru zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini” za koji je izdvojeno pet miliona dolara, danas je u Banjaluci održan sastanak upravnog odbora programa, javlja Anadolu Agency (AA).

Za provođenje ovog projekta na osnovu procjene rizika, ranjivosti i izloženosti katastrofama, ljudskih i tehničkih kapaciteta i drugih kriterija izabrano je 10 lokalnih zajednica, po pet iz oba entiteta, a u pitanju su Banjaluka, Bijeljina, Bihać, Kalesija, Kakanj, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Sarajevo.

Cilj programa je podrška bh. građanima, posebno najugroženijim kategorijama i visokorizičnim lokalnim zajednicama da se pripreme i prilagode rizicima od katastrofa i udarima u različitim sektorima razvoja.

Program će uvesti i operacionalizovati integrisani model upravljanja rizicima od katastrofa i poboljšanja životnih uslova na lokalnom nivou, kako bi se iniciralo upravljanje rizikom od katastrofa od najnižih ka najvišim nivoima vlasti.

U ovom programu navodi se da je on potreban jer projekcije klimatskih promjena ukazuju da područje Balkana može očekivati povećanje učestalosti nepredvidljivosti i intenziteta poplava, suša, toplotnih udara i požara, što će imati negativan učinak na BDP svake zemlje, kao i na ključne sektore, kao i živote i egzistenciju ljudi.

“BiH se smatra zemljom visoke izloženosti prirodnim opasnostima prema nalazima Globalnog izvještaja o rizicima za 2017. godinu. Unatoč očiglednim trendovima, učestalost katastrofa nije potaknula odgovarajući pristup vlasti katastrofama uzrokovanim klimatskim promjenama, uključujući snažniji angažman na primjeni preventivnih mjera”, navodi se u programu.

Barbara Datwyler Scheuer, direktorica za saradnji u Ambasadi Švicarske u BiH rekla je da je ovaj projekat najveći i najsveobuhvatniji koji je ikada realizovan u BiH u ovoj sferi.

“Švicarska je obezbijedila 4,5 miliona KM za ovaj projekat. Međutim nisu samo finansijska sredstva ono čime želimo da doprinesemo projektu nego i naša znanja, odnosno stručnost. Švajcarska je planinska, gusto naseljena zemlja, tako da vijekovima imamo posla s različitim katastrofama, odnosno radimo na smanjenu rizika od katastrofa. Mi smo postali društvo koje je potpuno svjesno rizika od katastrofa i koje zna kako da odgovori na različite katastrofe. Iz tog razloga, željeli smo da podijelimo naša iskustva kroz ovaj projekat, ali i da učimo iz njega”, rekla je ona.

Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, koji predstavlja pet agencija Ujedinjenih nacija koje učestvuju u ovom projektu, rekao je da u deset izabranih opština živi 600.000 ljudi tako da će projektom biti obuhvaćen značajan broj stanovništva.

“U ovom projektu pomoći ćemo im da pitanja koja se tiču smanjenja rizika od katastrofa uvrste u svoje razvojne planove”, rekao je on i dodao da će projektom biti obuhvaćene i osjetljive kategorije kao što su djeca i trudnice.

Milan Novitović, v. d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS-a, rekao je da je ovo prvi put da se na ovaj način okupljaju sve institucije koje treba da budu integrisane u sistem zaštite i spašavanja.

Ramo Dautbašić, šef Odsjeka za zaštitu od požara i vatrogastvo Federalne uprave civilne zaštite FBiH, rekao je da katastrofe ne poznaju granice i u tom smislu su i odabrane jedinice lokalne samouprave.