Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koordinacija Srba

Za Srbe u HNK-a primjenjuju se “nepisana pravila”

50hLo2SW_mostar_policija_500_375_s_c1

Iz Koordinacije su istakli kako kantonalni ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda “ovu diskriminaciju obrazlaže ‘nepisanim pravilima’ u MUP-u što je krajnje neprihvatljivo u državi i institucijama gdje se radi po zakonima i Ustavu, što bi MUP morao biti”

Koordinacija Srba Mostar pozvala je u srijedu političke stranke na vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, HDZ BiH i SDA, da prestanu s “diskriminacijom srpskog naroda u tom kantonu”.

Iz Koordinacije Srba u saopćenju za javnost navode kako je najnoviji primjer kada je putem javnog konkursa u kantonalni MUP primljeno 26 osoba, među kojima, kako se navodi, nema nijednog Srbina, a što “najbolje oslikava odnos prema najmalobrojnijem (ne)konstitutivnom narodu u HNK”.

Iz Koordinacije su istakli kako kantonalni ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda “ovu diskriminaciju obrazlaže ‘nepisanim pravilima’ u MUP-u što je krajnje neprihvatljivo u državi i institucijama gdje se radi po zakonima i Ustavu, što bi MUP morao biti”.

“Budući da smo se godinama unazad uvjerili da po ‘nepisani pravilima’ HDZ-a i SDA u ovom kantonu Srbima ne omogućavaju upošljavanje u javnim ustanovama, kao ni ostala prava, pozivamo ih da konačno počnu poštivati pisana pravila i zakone i omoguće srpskom narodu ono što im po Ustavu FBiH pripada”, stoji u saopćenju iz Koordinacije Srba.

Također, u saopćenju se ističe kako je u specijalnom izvešću Institucije ombudsmena BiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama iz 2020. godine za HNK navedeno kako je u institucijama na nivou kantona uposleno svega 15 Srba.

“Uzeti su podaci iz 16 ministarstava i zavoda, a šokantno je da od njih 16 u čak osam nema uposlen nijedan Srbin”, stoji u saopćenju.

Iz Koordinacije Srba Mostar još jednom apeliraju na HDZ, SDA i zastupnike u Skupštini HNK-a da konačno usvoje i izmjene Ustava HNK-a po kojima će Srbima biti omogućeno da budu konstitutivan narod u HNK-u.