Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za ubistvo više stotina civila u Srebrenici osuđen na 10 godina zatvora

BiH

srebrenica genocid

Tužiteljstvo za ratne zločine zaključilo je sporazum o priznavanju kaznenog djela s bivšim pripadnikom Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srbije Brankom Gojkovićem, optuženim za ubistvo više stotina civila u slučaju “Srebrenica”, na kaznu zatvora od 10 godina.

Kako je saopšteno iz tog tužiteljstva, Gojković je osumnjičen za sudjelovanje u ubistvu više stotina civila na farmi Branjevo kod Zvornika u julu 1995.

Na temelju zaključenog sporazuma između Tužiteljstva za ratne zločine i okrivljenog Brane Gojkovića, Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je prihvaćen Sporazum o priznanju kaznenog dijela kojom su se stranke sporazumjele na kaznu u visini od deset godina, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo BiH nije zadovoljno sporazumnim priznanjem u predmetu protiv Brane Gojkovića, koji je sklopilo Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu.

“S obzirom na to da je Tužiteljstvo BiH zatražilo izručenje navedenog osumnjičenog, koji prema dostupnim informacijama nema državljanstvo Srbije, smatramo da bi pravda bila učinkovitija, da se proces vodio u BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužiteljstvo BiH smatra da bi izručenje ovog osumnjičenog i njegovo procesuiranje u BiH, doprinijelo pravdi, jer su ostali pripadnici 10. diverzantskog odreda, pred Sudom BiH osuđeni na višedecenijske kazne zatvora. Za Branom Gojkovićem, na temelju zahtjeva Tužiteljstva BiH raspisana je međunarodna tjeralica 2010, a prema dostupnim saznanjima, sve vrijeme nalazio se na teritoriji Republike Srbije.”

Tužilaštvo BiH navodi kako je posebno nezadovoljno činjenicom da osumnjičeni u okviru sporazuma, nije svjedočio u predmetima protiv drugih osumnjičenih, što je obaveza prilikom sporazumnih priznanja u BiH, te da je sporazum sklopljen ubrzo nakon što je iz BiH upućen zahtjev za izručenje.

Predstavnici obitelji žrtava iz Srebrenice također su kontaktirali Tužilaštvo BiH i izrazili nezadovoljstvo navedenim sporazumom o priznanju krivnje.

“Sporazum koji je Gojković sklopio sa srbijanskim pravosuđem kojim je priznao krivicu za ubistva više stotina Srebreničana u julu 1995. godine i za to osuđen na deset godina zatvora, velika je nagrada za bivšeg pripadnika VRS, kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

“Protiv njega je raspisana potjernica od strane Tužilaštva BiH. On je bio cijelo vrijeme u Srbiji, krio se. Svi oni kojima se sudilo u Bosni i Hercegovini po istom djelu koje je i Brano počinio dobili su po trideset godina zatvora. To je itekako velika nagrada za njega”, rekla je Subašić za Anadoliju.

Tužilaštvo BiH navodi kako razumije nezadovoljstvo žrtava zbog ovakvog ishoda procesa, pogotovo zbog činjenice da je ovaj osumnjičeni državljanin BiH, da je zločin počinjen u BiH, te da se žrtve, svjedoci i dokazi nalaze u BiH.

Tužilaštvo BiH ističe da se u Srbiji nalazi još pripadnika navedenog odreda (Zoran Obrnović zv. Maljić), zatim nekadašnji ađutant Ratka Mladića, Dragomir Pećanac, kao i zapovjednik 10. diverzantskog voda Milorad Pelemiš, koji čak daje intervjue u TV emisijama, te “u interesu pravde, pozivamo pravosuđe Srbije na procesuiranje ovih osumnjičenih ili njihovo izručenje BiH”.

Sedam pripadnika Desetog diverzantskog odreda, 16. jula 1995. godine, u razdoblju od 10 do 15 sati ubili su više stotina muškarca i dječaka iz Srebrenice.

Pravomoćnim presudama Suda BiH, četiri okrivljene opsobe su pravomoćno osuđena, dok je s jednim Tužiteljstvo BiH sklopilo Sporazum o priznanju krivnje. Tužilaštvo Haškog tribunala je također sklopilo sporazum s okrivljenim Draženom Erdemovićem.