FHMZ

Za vikend najavljena značajno manja zagađenost zraka

Hladno jutro u Sarajevu, izmjereno je čak -15 stupnjeva
25.01.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Bosni i Hercegovini jutros su temperature isle i do -20. Glavni grad okovan je ledom, najniza jutarnja temperatura bila je -15 supnjeva Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U poslijepodnevnim satima se u BiH može očekivati postepeno poboljašnje meteoroloških prilika sa aspekta kvaliteta zraka i postepeno opadanje koncentracija zagađujućih materija

Postepeno smanjenje zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini, gdje su proteklih dana zabilježene nezdravo visoke koncentracije zagađujućih materija, očekuje se danas u poslijepodnevnim satima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Visoke koncentracije zagađujućih materija, prvenstveno lebdećih čestica zabilježene su u petak na gotovo svim stanicama, sa kojih je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) prikupio podatke, izuzev u Livnu.

U poslijepodnevnim satima se u BiH može očekivati postepeno poboljašnje meteoroloških prilika sa aspekta kvaliteta zraka i postepeno opadanje koncentracija zagađujućih materija.

Tokom vikenda nivo zagađenja zraka trebao bi biti značajno manji nego što je bio prethodnih dana, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Sarajevo je jutros je bilo najzagađeniji grad na svijetu kada se poredi stanje u glavnim i većim gradovima svijeta, pokazuju podaci stranice IQAir.