Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za Vladu RS-neprihvatljiv prijedlog Evropske komisije

vlada rs

Vlada Republike Srpske (RS) smatra da bi prihvatanje ponuđenih izmjena Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju BiH s Evropskom unijom (EU) proizvelo dodatno devastiranje agrarnog sektora RS, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Time bi se, tvrde, dovela u izuzetno težak položaj, posebno primarna proizvodnja.

-U tom smislu odgovornost za posljedice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz RS-a, moraju preuzeti kadrovi tog bh. entiteta u Vijeću ministara BiH, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Taj resor je danas obaviješten da je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH upućen dopis šefa pregovaračkog tima Evropske komisije Mikele Matuele, a u vezi adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju.

U dopisu se razmatraju zahtjevi obe strane, te izražava spremnost Evropske komisije za prihvatanje određenih zahtjeva BiH, uz obavezu da BiH prihvati najveći broj trgovinskih ustupaka za oko 200 poljoprivrednih proizvoda koji se uvoze u BiH.

-Povlastice koje bi se eventualno dale EU strani mnogo su vrijednije od povlastica koje BiH dobija, te smatramo da prihvatanje ovog prijedloga Evropske komisije nije opravdano. Predloženim pozicijama, bez uređenog sistema prihvatanja EU fondova za razvoj poljoprivrede, u uslovima kada nisu iskorištene mjera zaštite, nismo uvjereni u pozitivne strane eventualnih izmjena SSP u ovom momentu – navode iz Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.