Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imenovan direktor UKC Tuzla

Za Vladu TK ne vrijede zakoni FBiH, a može i direktor sa spornom diplomom?!

Vlada TK (1)

jednako je prekršen zakon kod imenovanja Upravnog odbora UKC Tuzla koji ga je ponovo predložio za direktora

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici dala je saglasnost za imenovanje Alena Kamerića (PDA) za generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla.

Piše: A.DUČIĆ

Učinila je to uprkos nalazima federalne inspekcije prema kojima zbog kršenja federalnog zakona on nije mogao biti ni v.d. direktora, a jednako je prekršen zakon kod imenovanja Upravnog odbora UKC Tuzla koji ga je ponovo predložio za direktora.

Kako smo objavili UO, prema nalazima inspekcije nije imenovan u skladu sa članom 64. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, niti u skladu sa stavom 6. Istog člana, budući da u Upravnom odboru nema predstavnika Federacije BiH.

U vezi sa imenovanjem v.d. direktora kojeg je Vlada Kadrije Hodžića na prijedlog Upravnog odbora imenovala na puni mandat, FUZIP je ovo ustanovio:

-Nije predočena saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva za imenovanje v.d. direktora, kako je to utvrđeno čl. 66. stav 3. Zakona.

Dakle, prekršen je zakon, a sam premijer TK je u jučerašnjoj izjavi za Fokus rekao da su “vruć krompir u tumačenju zakonitosti imenovanja članova UO UKC Tuzla naslijedili od prethodnih nekoliko vlada”. Sljedeći dan, dakle danas, u ovom slučaju nastavili su s istom praksom.

Za Kamerića, koji je svojevremeno bio kandidat PDA za gradonačelnika Tuzle, ranije je utvrđeno i da mu je sporna diploma.