BiH

uzrok smeće?

Za “zamućeni” Vrbas navodno krive alge, stručnjaci ne misle tako

25/05/2019

I gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić se oglasio preko Tvitera

Nakon prijave akcidenta na rijeci Vrbas, nizvodno od Hidroelektrane Bočac, nadležni su utvrdili da je riječ o poznatom fenomenu koji se javlja sezonski, kao posljedica bioloških procesa, saopšteno je danas iz “Vode Srpske”.

– Prema izjavama odgovornih lica službe akumulacije Bočac, ova pojava otpuštanja pigmenta algi javlja se svake godine, ali je do sada započinjala nešto kasnije, u drugoj polovini juna-jula – navodi se u saopštenju.

Iz “Voda Srpske” ističu i da je banjalučki “Vodovod” odmah obaviješten i u toku su sa svim dešavanjima.

Obavijestili su, ističu, i Glavnog republičkog vodnog inspektora, koji je odmah juče aktivirao nadležne službe kako bi provjerili o kakvom se akcidentu radi.

– I dalje smo u kontaktu s nadležnim inspekcijskim službama, banjalučkim vodovodom sa kojim razmjenjujemo informacije i zajedno pratimo događaj. O svim daljim informacijama javnost će biti blagovremeno informisana – saopšteno je iz “Voda Srpske”.

I gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić se oglasio preko Tvitera.

– Po sadašnjim nalazima, nije nikakva nafta – izgleda organske promjene – velika količina algi – napisao je on.

Stručnjaci koji su radili istraživanja algi na ovom dijelu Vrbasa prošle godine, međutim, nezvanično za Srpskainfo potvrđuju da u tom dijelu vodotoka pojavljuju crvene alge, ali i da je sada previše rano za njihovu pojavu.

Kako kažu, neobično bi bilo da se one sada razviju jer temperature nisu dovoljno visoke, a ono što se može vidjeti na fotografijama, dodaju, ne izgleda baš kao prizor koji su gledali ranije tokom ljeta, kada cvjeta ova vrsta alge. Tada voda izgleda zamućeno i u njoj se mogu vidjeti crvene trake.

Stručnjaci smatraju i da je obojeno zamućenje moglo nastati i zbog ogromnih količina plastičnog otpada koje je prije nekoliko dana, nakon puknuća mreže Eko centra, preplavilo dobar dio Bočca, te da i to treba ispitati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.