Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemački golman

Legendarni Kahn na humanitarnom turniru devetogodišnjacima odbranio sve penale

oliver kahn

Baš briga Kahna što se radilo o djeci i humanitarnoj utakmici. Nema popusta nikome

Golmani su uvijek bili jedna specifična, potpuno drugačija sorta nogometaša. Ekscentrični, pomalo i ludi, uvijek su plijenili pažnju i bili su idoli navijača. Nešto stariji ljubitelji nogometa sigurno će se sjetiti Nijemca Haralda Tonija Schumachera, Šveđanina Thomasa Ravellija ili Liverpoolovog Brucea Grobbelaara.

Nešto mlađi pamte Paragvajca Chilaverta i izumitelja škorpionovog udarca, Kolumbijca Renea Higuitu. Svi su oni bili sjajni golmni, ali bili su i drugačiji i po tome su ostali upamćeni. Odskakali su kako ponašanjem na terenu tako i stilom branjenja te karizmom koju su posjedovali.

Oliver Kahn jedan je od takvih. Jedan od najboljih golmana svih vremena i jedan od najluđih. Ili barem najposebnijih.

Der Titan, kako su ga zvali, obilježio je cijelu jednu epohu nogometa, a o kakvom se karakteru radi najbolje pokazuje jedna anegdota koja je ovih dana procurila u javnost.

Knjiga “Tor!”, koja se bavi istorijom njemačkog nogometa, otkrila je zanimljivu priču vezanu za legendarnog golmana. Ako je vjerovati autorima knjige, 49-godišnji golman je učestvovao u jednoj humanitarnoj utakmici s dječacima od devet godina.

Klinci su Kahnu pucali penale, a svaki put kada bi devetogodišnjak zabio slavnom golmanu novac bi bio doniran u humanitarne svrhe. Kahn je sve to odbranio i klince je ubio u pojam, a organizatori nisu zaradili novac.

Baš briga Kahna što se radilo o djeci i humanitarnoj utakmici. Nema popusta nikome.

“Često koristim govor tijela kako bih pokazao da sam sveprisutan i nametnuo respekt, pa čak i utjerao strah u kosti svojim protivnicima. Golmani moraju biti pomalo ludi. Ko bi normalan dozvolio ljudima da ga gađaju loptama u glavu i trbuh i mislio kako je to baš super?” rekao je Kahn jednom prilikom. Na svojoj koži to su naučila i ova djeca.