"Pod lupom"

Zabilježene nepravilnosti na izborima u Prijedoru

Press u Prijedoru 2 (1)

Na više od polovine biračkih mjesta (56,5 posto) zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska (do 10 slučajeva te vrste nepravilnosti)

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” izvijestila je da je u procesu glasanja za gradonačelnik danas u Prijedoru zabilježeno nekoliko nepravilnosti.

Od nepravilnosti pri procesu glasanja, posmatrači Koalicije su zabilježili da na biračkom mjestu 009B063 birač ubacuje više glasačkih listića u glasačku kutiju, dok je na biračkom mjestu 009B035 dozvoljeno jednoj osobi da glasa za više osoba u nekoliko navrata.

Skoro na polovini biračkih mjesta (47 posto) zabilježeno je do deset slučajeva porodičnog glasanja.

Također, na više od polovine biračkih mjesta (56,5 posto) zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska (do 10 slučajeva te vrste nepravilnosti).

Na jednom biračkom mjestu (009B062) je bilo otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta. Na svakom petom biračkom mjestu zabilježen je bar jedan slučaj da ista osoba pruža pomoć većem broju birača da glasaju u kabini.

Do deset slučajeva glasanja bez propisne identifikacije birača zabilježeno je na sedam biračkih mjesta (009B035, 009B038, 009B042, 009B051-B, 009B063, 009B065, 009B085).

Tokom glasanja, mjere za sprečavanje širenja COVID-19 nisu se primijenjivale na 8,7 posto biračkih mjesta.

Na šest biračkih mjesta je bilo pisanih primjedbi ili prigovora od strane posmatrača izbornog procesa.

Kršenje izborne šutnje je zabilježeno u Centru Prijedora i odnosi se na upotrebu interaktivnog bilborda, a Koalicija “Pod lupom” je pripremila prigovor za Centralnu izbornu komisiju BiH koja je prvostepeni organ nadležan u ovom slučaju. Politički subjekti su jasno imali mogućnost uplatiti vlastitu promociju do dana kad počinje izborna šutnja, odnosno 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, a to su propustili učiniti.

Koaliciji su prijavljena dva slučaja kršenja izborne šutnje na društvenim mrežama, međutim, zbog pojave naloga na društvenim mrežama koje nije moguće povezati sa političkim subjektima, te nepravilnosti nisu tretirane Izbornim zakonom u BiH. U slučaju utvrđivanja vlasništva stranice na društvenim mrežama, Koalicija će navedene prijave obraditi i uputiti ka Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Kao posebno zabrinjavajući navode slučaj koji su prijavila dva građanina, odnosi se na pritiske na birače na glasanje za jednog kandidata sa broja telefona koji je registrovan na Fond za penzijsko i invalidsko
osiguranje Republike Srpske – poslovnica Prijedor. Slučaje je prijavljen Policijskoj upravi Prijedor MUP-a RS.

– Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na besplatan broj 080 05 05 05 ili putem zvaničnih društvenih mreža Koalicije. Sljedeća konferencija za medije bit će održana u 21 sat, kada će Koalicija pružiti informacije o izlaznosti na izbore, procesu glasanja, zatvaranju biračkih mjesta i preliminarne rezultate za izbor gradonačelnika Prijedora – saopćeno je iz te organizacije.