liverpool

Članice G7 upozorile Rusiju na teške posljedice ako napadne Ukrajinu

g7

Ukrajina je u središtu krize u odnosima Istoka i Zapada te optužuje Rusiju za gomilanje desetina hiljada vojnika na granici koji se pripremaju za moguću vojnu ofenzivu velikog raspona

Šefovi diplomacija članica grupe G7 upozorili su Rusiju na teške posljedice ako napadne susjednu Ukrajinu.

Okupljeni na Ministarskom vijeću G7 u Liverpoolu na sjeveru Engleske, izaslanici sedam ekonomski najjačih država poručili su da su ujedinjeni u osudi ruskog gomilanja snaga na granici Ukrajine i pozvali predsjednika Rusije Vladimira Putina na smirivanje situacije, prenosi agencija Anadolija.

Ukrajina je u središtu krize u odnosima Istoka i Zapada te optužuje Rusiju za gomilanje desetina hiljada vojnika na granici koji se pripremaju za moguću vojnu ofenzivu velikog raspona. Rusija odbacuje te tvrdnje.

Šefica britanske diplomacije Liz Truss izjavila je kako je na sastanku s kolegama iz Francuske, Italije, Japana, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država razgovarala o nizu tema, uključujući i pitanja odnosa sa Iranom i Kinom, kao i o ukrajinskoj krizi.

– Poslali smo jasnu poruku. Velika Britanija je spremna uvesti i ekonomske sankcije kako bi se poslala još jasnija poruka i ostvario cilj. Sve opcije su na stolu – istakla je Truss.

Također je kazala da Iranu neće biti dozvoljeno da razvije nuklearno oružje, a da su aktuelni pregovori o međunarodnom sporazumu o nuklearnom programu posljednja šansa za Iran.

– Na sastanku smo razgovarali i o odnosima sa Kinom i dali smo do znanja da smo zabrinuti zbog ekonomske politike Kine. Ono što želimo učiniti je izgraditi ulaganja i pristup ekonomskoj trgovini za demokracije koje slično razmišljaju i vole slobode – kazala je Truss.