Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mate Buntić

Zabilježeno nekoliko napada vukova na stoku, no nema nikakve najezde

vuk_tg

Buntić je dodao kako se vlasnici stoke često ne pridržavaju zakonskih propisa te puštaju stada da se prostorom lovišta kreću bez ikakvog nadzora i zaštite

Predsjednik Lovačke udruge “Orlov kuk” Tomislavgrad prof. dr. sc. Mate Buntić upozorio je na senzacionalističke napise u pojedinim medijima o napadima vukova na stoku u duvanjskom kraju, kazavši kako pojava vukova u blizini naselja nije nikakva novost te de ne postoji nikakva “najezda” divljih životinja.

– U lovištu kojim gospodari Lovačka udruga “Orlov kuk” bilo je ove, a i zadnjih par godina, nekoliko slučajeva gdje je stoka stradala od predatora. Stoka je u svim slučajevima stradala u noćnim satima, jer se vlasnik nije pridržavao propisanih mjera za sprječavanje šteta od divljači, pa stoga kao korisnici lovišta nismo mogli biti odgovorni, niti preuzeti odgovornost za nastalu štetu – kazao je Buntić u razgovoru za Fenu.

Po njegovim riječima, nema nikakve najezde divljih životinja, a nisu točni ni napisi koji u vezu dovode napade divljih životinja s istrebljenjem srneće i zečje divljači.

– Suprotno uvriježenom mišljenju, u našem lovištu je zadnjih par godina zabilježen oporavak i porast i srneće i zečje divljači. Rješenje problema napada predatora na domaću stoku, dakako, nije istrebljenje predatora iz lovišta, nego da se vlasnici stoke pridržavaju zakonom propisanih mjera – kazao je Buntić.

Primjerice, u planinskim i drugim izoliranim područjima gdje se mogu očekivati ili se učestalo pojavljuju vukovi i medvjedi, stoka tokom noći mora biti zatvorena u staji ili u odgovarajuće zaštićenom toru, odnosno, odgovarajućoj električnoj ogradi, a tokom dana, ako nisu u zaštićenom prostoru, stoka na ispaši mora stalno biti pod nadzorom čuvara-pastira i pastirskih pasa.

Buntić je dodao kako se vlasnici stoke često ne pridržavaju zakonskih propisa te puštaju stada da se prostorom lovišta kreću bez ikakvog nadzora i zaštite.

– Stoga, nekakve priče o najezdi vukova, istrebljenju srneće i zečje divljači, ne piju vode. Riječ je o najezdi neodgovornosti pojedinih vlasnika stoke koji niti imaju adekvatnu pastirsku službu, niti rasne pastirske pse, niti adekvatan vanjski ograđeni prostor gdje stoka noći, a da ne govorim o kršenju odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu HBŽ-a – ustvrdio je Buntić.

Dodao je kako Lovačka udruga “Orlov kuk”, koja gospodari lovištem od oko 18.000 hektara, provodi redovite mjere u sprječavanju šteta od divljači na koje ih obvezuje Zakon o lovstvu FBiH te da se odstrel predatora u lovištu, kao i ostale divljači, vrši sukladno planu odstrela koje odobrava Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a.