Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabrana pušenja na javnim mjestim dobila podršku u Parlamentu FBiH

pusenje – kafic

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i upućen u javnu raspravu od 30 dana.

Prije glasanja, deklarativno su bili protiv neki pojedinci, korisnici duhanskih proizvoda, poput poslanice Mire Ljubijankić, zbog toga što, kako je rekla, zakon s pravom uvažava prava na zaštitu zdravlja osobama koje ne puše, ali ne i prava ostrašćenih pušača duhana jer ne propisuje prostore u kojima je pušenje dozvoljeno.

Miri Ljubijankić je replicirao poslanik Zlatko Kravić rekavši da je i on pušač, ali da će podržati zakon jer smatra da treba da motivira korisnike duhanskih proizvoda na pokušaj odvikavanje od štetne navike.

Nacrt je odobren, a Federalna vlada je zadužena da kod izrade konačnog prijedloga, uvaži primjedbe i sugestije izrečene u današnjoj parlamentarnoj raspravi. Većina primjedbi nalaže zakonodavcu da propiše prostore u kojima uživaoci duhana mogu upražnjavati njihovu naviku.

Prema obrazloženju Snježane Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva, predloženi zakon, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, regulira odnosno zabranjuje upotrebu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, čak i u privatnim autima ako su u njima maloljetne osobe. Za prekršioce odredbi o zabani pušenja u zatvorenom prostoru zakon predviđa novčane kazne od 100 KM fizičkim osobama, dok su pravnim osobama kazne nijansirane u rasponu od 2.000 do 5.000 KM. Predviđene su i veće kazne privatnim osobama vezano za nedozvoljenu prodaju duhanskih proizvoda i druge prekršaje u ovoj djelatnosti.

Zakon regulira i prodaju, reklamiranje, pakiranje, odnos vlade s duhanskom industrijom, sadržaj duhanskih proizvoda i druge efikasne mjere za kontrolu duhana.

Bodnaruk je rekla da će na paklicama cigareta stajati velika kombinovana upozorenja o opasnosti duhanskog dima po ljudsko zdravlje.

Nacrt zakona je usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana, međunarodnim dokumentom koji ima supremaciju nad nacionalnim zakonodavstvom, dodala je.

Ta konvencija obavezuje zemlje potpisnice na zaštitu zdravlja stanovništva od svih oblika izloženosti duhanskom dimu.

Tekst je usklađen i s nizom drugih dokumenata iz ove oblasti i rađen je multisektorski, pod pokroviteljstvom Evropske komisije, kao i u suradnji s udruženjima pacijenata.

Usklađen je s propisima Evropske unije, rekla je Snježana Bodnaruk.

Reakcija iz Udruženja PROI

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH usvojen je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa 50 glasova “za” čime je završen još jedan važan dio faze usvajanja zakona koji ima potencijal da spasi na hiljade života, ističu u svom saopćenju iz Udruženja PROI.

Ovaj zakon sa sobom donosi niz noviteta i strogih odredbi, dodaju, među kojima je ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima i radnim mjestima, regulisanje prodaje, pakiranja i promocije duhanskih proizvoda, ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u automobilima ukoliko se u njima nalazi maloljetna osoba, kao i brojne druge odredbe koje se tiču sastava duhanskih proizvoda, a sve u cilju zaštite zdravlja kako nepušača, tako i pušača ali i zaštite djece i mladih od agresivnog marketinga duhanske industrije i dostupnosti duhanskih proizvoda.

“Imajući u vidu sve štetne posljedice koje proizlaze iz upotrebe duhana i duhanskih proizvoda i izlaganju duhanskom dimu, gdje je prije svega velika smrtnost upravo od onih bolesti koje se direktno mogu povezati s navedenim, ali i sve druge štetne posljedice među kojima su i one ekonomske, društvene i ekološke, samo ovakav zakon prilikom čije izrade su u obzir uzete samo najbolje svjetske prakse s dokazanim efektima može adresirati te posljedice i osigurati građanima osnovno ljudsko pravo na život i zdravo okruženje,” poručili su iz PROI-a.

Zakon o PIO na čekanju

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić izvijestio je poslanike da se na današnjoj sjednici ne mogu izjasniti o podnesenim amandmanima na predloženi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju i na izmjene i dopune Zakona o radu dok o tome ne zauzmu stav nadležna radna tijela i Zakonodavno-pravna komisija ovog doma.

– To je odlučio Kolegij doma što je u skladu s Poslovnikom – rekao je Mušić, dodajući da će naredna sjednica najvjerovatnije biti održana za sedam dana.

Ukupno je 91 amandman podnesen na Prijedlog zakona o PIO, a sedam na izmjene i dopune Zakona o radu.

Ranije, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je Feni da predloženi koeficijent za izračunavanje visine budućih penzija iznosi 13,6.

– Dodatni izračuni kažu da je 13,6 gornji limit održivosti prema GDP-u od 2,4. U slučaju povećanja GDP-a od 3,4 ili 3,5, dvije godine uzastopno, koeficijent od 14,3 mogao bi biti održiv. Međutim, u ovom trenutku nije realan – kaže Drljača.

Naglasio je i to da izmjene i dopune Zakona o radu potrebne kako bi se ovo zakonsko rješenje poboljšalo i učinilo praktičnijim.

Nakon navedene odluke Kolegija sjednica Predstavničkog doma je prekinuta, na kojoj je ostalo da poslanici razmatraju Izvještaj o radu Vlade FBiH za prošlu godinu, Nacrt Programa rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za 2017. godinu, te izvještaj o prošlogodišnjem radu i finansijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.