Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlanski kanton

Zabranjen rad šest nargila barova, oduzeto više od 60 kilograma duhanskih prerađevina

nargila shisha unsplash (1)

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje su, zbog nezakonitog prometa duhanskih prerađevina, privremeno oduzeli 67,5 kg duhanskih prerađevina (nargila) u vrijednosti od 16.875,00 KM i izdali pet prekršajnih naloga

Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Sektor za provođenje propisa – Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) su, svako u okviru svojih nadležnosti, uz asistenciju pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona (TK), od 15. do 17. novembra izvršili usmjereni inspekcijski nadzor nad prometovanjem duhanskih prerađevina – nargila u šest ugostiteljskih objekata na području TK (Tuzla, Banovići i Živinice).

Zbog obavljanja djelatnosti suprotno važećem odobrenju za rad, federalni inspektori su subjektima nadzora izdali šest prekršajnih naloga s finansijskim teretom i šest rješenja o zabrani rada.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje su, zbog nezakonitog prometa duhanskih prerađevina, privremeno oduzeli 67,5 kg duhanskih prerađevina (nargila) u vrijednosti od 16.875,00 KM i izdali pet prekršajnih naloga.

– U skladu s članom 3, stav (3) Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ugostitelj može obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju ugostiteljske djelatnosti, a koje se uobičajeno obavljaju uz ugostiteljsku djelatnost (prodaja novina i časopisa, duhanskih prerađevina, pružanje usluga bilijara, boćanja, kuglanja, tenisa i sl.), u skladu s posebnim propisima.

– Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da kontrolisani subjekti nadzora obavljaju kontrolisanu djelatnost suprotno izdatom odobrenju od nadležnog općinskog organa, odnosno da nemaju odobrenje za prometovanje duhanskih prerađevina – nargila, zbog čega im je obavljanje djelatnosti zabranjeno – obrazložio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

U koordiniranoj akciji učestvovalo je osam inspektora i službenika UIO i dva federalna tržišna, turističko-ugostiteljska inspektora, a zajedničke usmjerene aktivnosti će biti nastavljene, saopćeno je iz FUZIP-a.