Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Produžene mjere u RS

Zabranjena sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba

banja luka ukinute mjere5

Jedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o zabrani svih javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica do 14. septembra radi prevencije širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske.

Do 14. septembra ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 6.00 do 24.00 sata, saopšteno je iz Republičkog štaba za vanredne situacije.

Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na način regulisan tačkom dva ovog zaključka odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj, pojašnjava se u saopštenju.

U zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije navodi se da se do 14. septembra dozvoljavaju takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS-a.

Subjekti kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti dužni su da tu djelatnost organizuju uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja virusa korona na radnom mjestu.

Subjekti iz tačke pet ovog zaključka mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo.

Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su na ulazu u sve službene prostorije ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, te onemogućiti zadržavanje u prostorijama i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru.

Dužni su održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sala i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštiti zaposlenom i korisniku, navodi se u saopštenju.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona u Republici Srpskoj primjenjuju se i nakon stupanja na snagu ovog zaključka.

Ovim zaključkom stavlja se van snage Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj od 17. avgusta.