Vijesti

Ministarstvo sigurnosti BiH

Razmatrane mjere za efikasnije upravljanje ilegalnim migracijama

31/08/2020

Fokus je bio na iznalaženju rješenja za kontrolu kretanja i boravka migranata tokom predstojeće zime, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić predsjedavao je radnim sastankom u Sarajevu na kojem su razmatrane mjere za efikasnije upravljanje ilegalnim migracijama, osiguranje adekvatnog smještaja za migrante, ali i poboljšanje sigurnosnih i drugih uslova za život lokalnog stanovništva.

Na sastanku su, uz predstavnike Ministarstva sigurnosti BiH (MSBiH), učestvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Službe za poslove sa strancima BiH.

S obzirom na to da su Unsko-sanski kanton (USK) i Grad Bihać najviše opterećeni migrantskom krizom, skupu su prisustvovali i premijer USK-a Mustafa Ružnić, komesar policije USK-a Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Fokus je bio na iznalaženju rješenja za kontrolu kretanja i boravka migranata tokom predstojeće zime, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Doneseni su konkretni zaključci vezani za realizaciju zaključaka Predsjedništva BiH o izmještanju migranata izvan naseljenih i urbanih sredina u za to posebno izgrađene objekte.

– Uz osiguranje adekvatnih uslova za smještaj migranata i bolju kontrolu njihovog kretanja, poboljšat će se sigurnosni uslovi za lokalno stanovništvo i smanjiti pritisak migranata na općine u zapadnom dijelu BiH – navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.