Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zadovoljiti interese i potrebe studenata koji dolaze izvan KS

studentski-domovi1234

Povodom najave reforme zdravstva u Kantonu Sarajevu, a kojom je predviđeno gašenje Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Sarajevo, saopštenjem su se oglasili i iz Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo. Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Studenti koji žive u studentskim domovima javne ustanove „Studentski Centar“ (Bjelave i Neđarići) koriste usluge Zavoda za zaštitu zdravlja studenata jer nemamo drugu mogućnost za ostvarivanje primarne zdravstvene zaštite. Međutim, usluge koje tamo dobivamo su usluge koje bi smo mogli dobiti u bilo kojoj ustanovi zdravstvene zaštite ili čak u ambulanti porodične medicine.

Nadamo se da će SPUS i UNSA, u slučaju ukidanja ovog Zavoda, istrajati u insistiranju i borbi za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu naših studenata koji nemaju prebivalište u Sarajevu.Vjerujemo da hoće, jer SPUS je do sada jedini od svih organizacija iskazao interes za poboljšanje stanja u studentskim domovima i kvaliteta života naših studenata, te smo formirali zajedničke zahtjeve koje ćemo u narednom periodu uputiti Vladi KS i resornom ministarstvu.

Ono što smatramo da je bitno istaći jeste činjenica da u Zavodu, tj. Studentskoj poliklinici, prilikom upisa na fakultet i zaduženja u studentske domove moramo odraditi dva pregleda, tačnije platiti dvije potvrde od po 20 KM, često za isti dan.

Dakle, apsurd je da za isti dan moramo uraditi „Dva zdravstvena pregleda“ (koja ne budu odrađena onako kako zapravo biti po relevantnim standardima), kako bismo mogli dobiti dvije potvrde da smo zdravi. Nadamo se da će prilikom najavljenih reformi, ma kako one završile ova praksa prestati, jer je životni standard naših studenata često izuzetno nizak.

Također, nakon poziva SPUS-a sudjelovat ćemo u delegaciji koja će razgovarati sa Vladom i ministarstvom zdravstva, gdje ćemo insistirati na tome da uprkos reformama, naši studenti dobivaju efikasnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, te da institucije koje budu zadužene za naše zdravlje više urade na prevenciji, ranoj dijagnostici hroničnih bolesti studentske populacije i promociji zdravlja kod studenata.

Udruženje studenata Studentskog centra se iskreno nada da će na kraju rješenja koja budu iznašli povodom novonastale situacije ići isključivo u smjeru da se zadovolje interesi i potrebe studenata koji dolaze izvan KS, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik USSC-a Mustafa Ljaljić.