Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kandidat SDA

Zahiragić na tabli ispisao “formulu” kako spriječiti “štelu” u javnom sektoru

zahiragic formula

Zahiragić je za negativne posljedice nezakonitog zapošljavanja optužio aktuelnu kantonalnu vlast, a onda pojasnio kako se ovakvo zapošljavanje može spriječiti

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini KS, objavio je na Facebooku video u kojem je pred tablom predstavio rješenje za onemogućavanje nepotističkog i koruptivnog zapošljavanja u javnom sektoru.

Njegov način izlaganja tog rješenja podijelio je javnost. Dok su neki pozdravili ovakvo izlaganje Zahiragića, drugi ga kritikuju, navodeći kako je ovo populizam nalik onom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zahiragić je za negativne posljedice nezakonitog zapošljavanja optužio aktuelnu kantonalnu vlast, a onda pojasnio kako se ovakvo zapošljavanje može spriječiti.

– Konkursna procedura u Kantonu Sarajevo nosi određeni broj bodova, a svi ti bodovi se dobijaju na osnovu usmene i pismene provjere znanja. Dakle, bez obzira na biografiju kandidata, fakultet koji je on završio, prosjek koji je stekao tokom studiranja, on je isto tretiran od strane komisije.

Rješenje koje sam smislio i koje ću predložiti, ukoliko budem imao priliku da budem zastupnik i budem u parlamentarnoj većini, jeste da konkurs i dalje nosi 100 bodova. Tih 100 bodova bi se dijelilo na način da 70 posto od ukupnog broj bodova spada na pismenu i usmenu provjeru znanja, a 30 posto na biografiju kandidata – rekao je Zahiragić.

Objasnio je i 30 posto bodova koji se odnose na biografiju kandidata.

– Kandidati, koji su završili više rangirani fakultet, postoje međunarodne ljestvice koje rangiraju fakultete i univerzitete koji su međunarodno priznati. Kandidati, koji su završili fakultete koji su rangirani od 1 do 500 na relevantnoj ljestvici, kao što su Harvard, Princeton, Yale, Oxford, dobili bi maksimalan broj od 10 posto ili 10 bodova od ukupnih 100 bodova prilikom konkurisanja takvih kandidata na konkursnu proceduru.

Kandidati, koji su završili neki od fakulteta, rangiran od 500. do 1500. mjesta dobili bi osam ili devet bodova. Naprimjer, kandidati koji su završili Univerzitet u Sarajevu (UNSA) ili neki drugi javni ili privatni dobro rangiran univerzitet u Bosni i Hercegovini – istakao je on.

Zahiragić je naveo kako studenti koji bi završili fakultete koji nisu na međunarodnim relevantnim ljestvicama ne bi dobili bodove kao drugi studenti koji su završili prave fakultete. On je naveo da bi to u konačnici za rezultat imao da se studenti obeshrabre i da ne konkurišu na oglase za javni posao, a mlade ljude da ne upisuju takve vrste fakulteta, da na njima studiraju i kupuju diplomu.