Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski obavještajci

Rusi ostali bez jedne od najvažnijih jedinica: “Trebat će godine da se ponovo osposobe”

tenkovi tw

Ova brigada potpada pod zapadnu vojnu komandu. U izvještaju se navodi da je ova jedinca još u prvoj fazi agresije pretrpjela velik broj ljudskih žrtava i da se od toga nije uspjela potpuno oporaviti prije ukrajinske protuofenzive na istoku

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je novi obavještajni izvještaj.

Britanski obavještajci u njemu navode kako bi Rusiji mogle trebati godine da obnovi 1. gardijsku tenkovsku armiju, jednu od svojih najprestižnijih tenkovskih jedinica, nakon povlačenja iz Harkivske oblasti.

Ova brigada potpada pod zapadnu vojnu komandu. U izvještaju se navodi da je ova jedinca još u prvoj fazi agresije pretrpjela velik broj ljudskih žrtava i da se od toga nije uspjela potpuno oporaviti prije ukrajinske protuofenzive na istoku.

Obavještajci konstatiraju da je 1. gardijska tenkovska armija ozbiljno degradirana ostavljajući ruske konvencionalne snage “ozbiljno oslabljene”.

“S obzirom na to da su 1. gardijska tenkovska armija i druge formacije zapadnog zapovjedništva snažno degradirane, ruska konvencionalna snaga koja je uspostavljena kao protuteža NATO-u ozbiljno je oslabljena. Vjerovatno će biti potrebne godine da Rusija vrati tu sposobnost”, navodi se u izvještaju.