Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština ks

Zahiragić oteo karticu od mikrofona predsjedavajućem

New Project (81)

Čini se da Zahiragićevim ponašanjem nije bio zadovoljan ni njegov stranački kolega Mahir Dević

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas su raspravljali o budžetu, a tokom rasprave došlo je do verbalnog duela zastupnika Haris Zahiragić (SDA) i predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića.

Zahiragić se u jednom trenutku javio za riječ, odnosno ispravak krivog navoda zastupnika Naroda i pravde. Okerić ga potom tokom njegovog izlaganja upozorio da ne iznosi neistine. Zahiragić mu je poručio da ga ne prekida, na što je Okerić odgovorio da mu oduzima riječ i da prekida raspravu.

Zahiragića je to razbjesnilo, potom je ustao i uz riječi “e nećeš prekinuti raspravu, e sad nećeš prekinuti raspravu” krenuo prema stolu predsjedavajućeg. Iščupao mu je karticu za mikrofon i tako ga ugasio. Okerić je to sve mirno posmatrao. Kada mu je zamjenica predsjedavajućeg stavila svoju karticu u mikrofon, obratio se Zahiragiću:

“Ovakvu bahatost ne znam gdje ste naučili da provodite. Na ulicu pa provodi bahatost, ovo je parlament. Ovo je parlament koji donosi odluke”, poručio je Okerić.

Potom je kazao da traži od Zahiragića da mu vrati karticu.

Čini se da Zahiragićevim ponašanjem nije bio zadovoljan ni njegov stranački kolega Mahir Dević, koji se nakon što je Zahiragić odbio da vrati karticu, okrenuo prema njemu i uzeo karticu te je dao nekome ko je odnio do Okerićevog stola.

Pogledajte kako je to izgledalo!

Budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu iznosit će milijardu i 438 miliona KM koji je u ovom iznosu danas, na prijedlog Vlade i Ministarstva finansija, usvojila Skupština Kantona Sarajevo.

Svi amandmani opozicije u Skupštini KS su odbijeni, dok su amandmani vladajuće koalicije ušli u prijedlog budžeta.

Nakon toga, pristupilo se glasanju za budžet KS u iznosu od 1,4 milijarde KM te je on usvojen sa 20 glasova za, dok je protiv ovog prijedloga budžeta glasalo osam zastupnika.

Prijedlog ovogodišnjeg Budžeta, koji je u odnosu na njegov Nacrt povećan za više od 245 miliona, zastupnicima i javnosti predstavio je novoimenovani kantonalni ministar finansija Emir Dedović, koji je na ovu funkciju stupio prije dva dana.