Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saopćenje za javnost

Iz NES-a odgovorili koalicionim partnerima na kritike zbog kandidature Kljake

osmorka ss

Zbog svega navedenog, NESBiH daje punu podršku kandidaturi Anela Kljake za federalnog ministra trgovine, a o novonastaloj situaciji kada je u pitanju formiranje vlasti u Federaciji BiH, u konsultaciji s našim partnerom – Strankom za BiH odredit ćemo se u narednim danima

Narodni evropski savez (NES) BiH odbacuje u saopćenju za javnost optužbe koje na račun kandidata te stranke za federalnog ministra trgovine Anela Kljake iznose, kako navode, pojedinci iz stranaka, a licemjernim nazivaju i zamjerke koje na njegovo imenovanje iznose SDP BiH i stranke tzv. Trojke.

-Ne postoji niti jedna zakonska prepreka da Anel Kljako obnaša funkciju ministra trgovine. Kljako nikada nije prekršajno ili krivično gonjen, protiv njega nikada nije podnesena optužnica, niti je osuđen za bilo kakvo djelo. Pravosudni organi jasno su se odredili u slučaju Anela Kljake, odbacujući sve optužbe, zbog čega ne postoji niti jedan razlog da on ne bude kandidat NES-a za ministra trgovine FBiH – navodi NES u saopćenju za javnost.

S druge strane, dodaju kako nisu jasni motivi SDP-a i tzv. Trojke za protivljenje imenovanju Kljake.

-Licemjerno je da im smeta Anel Kljako, a ne smeta Sanja Vlaisavljević s njenim antibošnjačkim, antisarajevskim i islamofobnim izjavama, koje idu dotle da hvali slanje bošnjačkih logoraša iz ‘Helidroma’ na prinudni rad. Indikativno je da im smeta Kljako, a za ministarstva unutrašnjih poslova FBiH predlažu Vojina Mijatovića, dugogodišnjeg bliskog saradnika Milorada Dodika – smatra NES.

Iz te stranke navode dalje da je Kljako doktorant ekonomskih nauka. Sin je logoraša, RVI i pripadnika Armije RBiH. U dva mandata, na osnovu povjerenja građana, obnašao je funkciju zastupnika u Skupštini HNK, a u jednom mandatu i gradskog vijećnika Grada Mostara. Bio je savjetnik ministra sigurnosti BiH, te savjetnik ministra privrede HNK.

-Zbog svega navedenog, NESBiH daje punu podršku kandidaturi Anela Kljake za federalnog ministra trgovine, a o novonastaloj situaciji kada je u pitanju formiranje vlasti u Federaciji BiH, u konsultaciji s našim partnerom – Strankom za BiH odredit ćemo se u narednim danima – poručuju iz NES-a.