potvrđeno

Papa hospitaliziran

Sarajevo: Papa se družio s mladima u Nadbiskupijskom centru za mlade
06.06.2015., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sluzbeni posjet pape Franje Sarajevu. Ovo je treci papinski posjet Bosni i Hercegovini. Prethodni posjeti pape Ivana Pavla II bili su pastoralni dok je posjet pape Franje primarno drzavnicki te ga ocekuje zgusnut raspored s dvosatnim misnim slavljem na stadionu Kosevo. Susret s mladima u Nadbiskupijskom centru za mlade -Ivan Pavao II-.rPhoto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vatikan se navečer oglasio te su izvijestili kako papa ima respiratornu infekciju zbog koje će nekoliko dana ostati u bolnici

Papa Franjo (86), hospitaliziran je u srijedu u Rimu i njegovi sastanci zakazani za četvrtak otkazani su, objavio je Vatikan što je pobudilo nagađanja o njegovu zdravstvenom stanju.

Italijanski Corriere piše kako ga je hitna ujutro dovezla u bolnicu i da je navodno imao problema sa srcem i disanjem. Odveli su ga na odjel kardiologije gdje se obavljaju pregledi.

Vatikan se navečer oglasio te su izvijestili kako papa ima respiratornu infekciju zbog koje će nekoliko dana ostati u bolnici.

Papa (86), ranije u srijedu održao je opću audijenciju u Vatikanu, a čini se da mu ipak nije bilo dobro jer su ga saradnici pridržavali dok se penjao u papamobil i na licu je imao bolne grimase.

U očekivanju rezultata doktorskog pregleda, sastanci Svetog Oca predviđeni za četvrtak otkazani su, izjavio je vatikanski izvor agenciji AFP.

Papa Franjo boluje od divertikulitisa koji može prouzrokovati inficiranje ili upalu debelog crijeva. Dio debelog crijeva uklonjen mu je operacijom 2021. u bolnici Gemelli.

Ranije ove godine rekao je da opet ima isti problem i da se zbog toga udebljao, ali da nije previše zabrinut.

Također ima problema s koljenom, a u javnosti koristi štap i invalidska kolica.

Papa Franjo je u prošlogodišnjem intervjuu za Reuters rekao da ne želi operirati koljeno jer ne želi ponavljanje dugotrajnih negativnih nuspojava anestezije kakve je imao nakon operacije 2021.

Sporija faza pontifikata
Prošlog jula, prilikom povratka iz Kanade, papa Franjo je priznao da su njegova poodmakla dob i teškoće s hodanjem možda dovele do nove, sporije faze njegova pontifikata.

Također je ove godine rekao da ne planira odreći se dužnosti u skorije vrijeme, ali ako to ipak jedno učini razlozi za to bit će zdravstvene prirode.

Na pitanje švicarske televizije RSI u intervjuu objavljenom 12. marta koje bi ga stanje navelo na ostavku, odgovorio je: “Umor koji vam ne dopušta da stvari vidite jasno. Nedostatak jasnoće i znanja za procjenu situacije”.