Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zahtjev demobilisanih boraca iz SBK-a neće podržati nijedno boračko udruženje

bukvarevic
Ministar Salko Bukvarević

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarao je danas s kantonalnim ministrima za boračka pitanja i brojnim predstavnicima boračkih organizacija o radnom tekstu zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

Na sastanku su razmatrane primjedbe i zahtjevi na ovaj zakon, a kako su novinarima potvrdili članovi radne grupe za izradu tog zakona Samir Sulejmanović i Nikica Tomić, cilj donošenja ovog zakona je ujednačavanje prava branitelja u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine.

Radna grupa koju je Bukvarević imenovao sačinjena je od predstavnika Saveza demobiliziranih boraca, Udruge razvojačenih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te predstavnika resornog federalnog ministarstva.

Pojasnili su da zakon precizira 16 novih prava boraca i ne umanjuje dosad stečena prava ove populacije, a predviđene su i kaznene odredbe za uskraćivanje prava i sve to kako bi se vratilo dostojanstvo demobiliziranim borcima i njihovim porodicama.

Zakon regulira pitanje zdravstvene zaštite, pravo na osnovno osiguranje u visini od 25 posto od prosječne plate Federacije i to za borce koji nemaju osnovnih sredstava za izdržavanje, za borce od 60 godina, žene demobiliziranih boraca od 55 godina i supruge umrlih boraca s 50 godina starosti.

Predstavnik JOB-a Srednjobosanskog kantona, koja okuplja oko 10.000 pripadnika odbrambeno-oslobodilačkog rata, Hasib Jusufspahić kazao je da ova organizacija traži borački dodatak za nezaposlene demobilizirane borce, ratne vojne invalide ispod 60 posto invaliditeta i za članove porodica boraca koji su umrli od 1996. godine do danas.

Najavio je stoga proteste za 25. april ispred zgrade Vlade FBiH, ali su iz Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Armije RBiH (dobitnici najviših ratnih priznanja, Savez ratnih vojnih invalida, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Savez demobiliziranih boraca) kazali da ovim protestima neće prisustvovati, a to neće učiniti niti četiri temeljna udruženja HVO-a.

Ministar Bukvarević pojasnio da zahtjev za boračkim dodatkom košta oko 200 miliona KM što nijedna vlada ne bi mogla ispuniti, te je podvukao da neće davati obećanja za nešto za što neće biti pokrića u federalnom budžetu.

Federalni ministar pozvao je da se dijalogom riješe svi problemi, iznoseći podatak da se od 2,5 milijarde KM koliko je budžet Federacije, 550 miliona KM izdvaja za boračke kategorije što je procentualno više od svih nivoa vlasti, ali i od onoga koliko vlade u zemljama regije izdvajaju.

Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zapadnohercegovačkog kantona Mladen Begić podržao je donošenje ovakvog zakona, naglasivši da će o njemu biti organizirane javne rasprave u 10 kantona, te smatra da bi prije donošenja ovog zakona trebalo donijeti zakon o jedinstvenom registru branitelja.

I Bukvarević je najavio da će Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata ponuditi zakon o boračkim organizacijama, te je pozvao borce da se ujedine u jednu boračku organizaciju.

Budući da zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica ima podijeljene nadležnosti, rečeno je danas, on će prvo biti dostavljen kantonima, a o njemu će stav dati i Federalno ministarstvo finansija kako bi se znalo koliko će on koštati pojedine nivoe vlasti.