Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri osobe poginule u eksploziji u Meksiku

meksiko – eksplozija

Najmanje tri osobe su poginule a tridesetak je povrijeđeno u snažnoj eksploziji koja se dogodila u srijedu u naftnom kompleksu povezanom s Pemexom, u državi Veracruz na istoku Meksika, saopćile su vlasti.

Eksplozija se dogodila u 15.30 sati po lokalnom vremenu (20.30 po srednjoevropskom) na radilištu preduzeća Petroquimica Mexicana de Vinilo (PMV), povezanom s Pemexemom i Mexichemom, u Coatzacoalcosu, u blizini Meksičkog zaliva.

– Žalimo što vas moramo informirati da se broj povrijeđenih (…) popeo na 30 – saopćio je krajem poslijepodneva na Twitteru naftni gigant, koji trenutno nije precizirao uzroke nesreće.

Slike koje cirkuliraju na društvenim mrežama prikazuju impresivni oblak crnog dima koji se diže iznad tvorničkih instalacija.

Stotinjak zaposlenika tvornice moralo je biti evakuirano, kao i nekoliko škola i ureda u nekoliko susjednih općina.

Eksplozije na meksičkim naftnim instalacijama su relativno česte u Meksiku, gdje kriminalne grupe kradu gorivo pretakanjem iz naftovoda.

U augustu 2015. godine pet osoba je izgubilo život u Monterreyu (na sjeveru), u eksploziji gasovoda izazvanoj bespravnim priključivanjem, objavila je novinska agencija AFP.

https://www.youtube.com/watch?v=km_8H_GSdDw