Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijem u vladi fbih

Zahvalnice za bh. spasioce koji su išli u Tursku, nagrađeni su i psi tragači

230228_fucz_fadil_novalic_jelka_milicevic_vlada_fbih_spasioci_civilna_zastita_61340
SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je upriličila prijem za pripadnike Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina - USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja FBiH.(Foto FENA/Amer Kajmović)

Oni su u pokrajini Hatay u Republici Turskoj učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornog zemljotresa, koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je upriličila prijem za pripadnike Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja FBiH.

Oni su u pokrajini Hatay u Republici Turskoj učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornog zemljotresa, koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju.

Njima su uručene su zahvalnice, a nagrađeni su i heroji, psi tragači.

Premijer FBiH Fadil Novalić izrazio je dobrodošlicu herojima na prijem koji je Vlada FBiH organizirala u njihovu čast, kao i duboku zahvalnost u svoje ime i ime Vlade FBiH.

– Stojim pred vama s najvećim poštovanjem. Danima i noćima ste nadljudskim naporima neprekidno radili najplemenitiji posao. Bio sam na vašem ispraćaju i dočekao kada ste se vratili – istakao je Novalić.

Hrabru misiju su, dodao je Novalić, obavljali na ponos svih u domovini koja sutra obilježava Dan nezavisnosti.

– Osvjetlali ste obraz države BiH i nema sumnje da naša zemlja na vas uvijek može računati – istakao je.

Novalić je poručio da njihovo herojstvo neće biti zaboravljeno, te da će Vlada FBiH i dalje biti podrška.

Dopremijerka FBiH i zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević kazala je da su dostojno predstavljali Federaciju BiH i civilnu zaštitu.

– Na ponos sebe i svih nas, dužni smo simbolično odati priznanje koje se ogleda u pokrenutoj inicijativi od Vlade FBiH da se na određeni način zahvalnost iskaže kroz povećanje davanja – istakla je.

Također je navela da je sinoć na sjednici Štaba dodijeljeno najveće priznanje herojima, a to je plaketa za USAR tim i GSS.

– Čuli smo pohvale, ali i kritike, i to je znak Vladi FBiH da treba ojačati specijalizirane jedinice, jer one ne samo da trebaju FBiH, već međunarodnoj zajednici – istakla je Milićević.

Pripadnica FUCZ Sandra Musić kazala je da su 13 dana boravili u regiji Hatay, te da su devet dana konstantno bili na terenu.

– Bili smo jedina zemlja koja je 24 sata nudila pomoć. Naši timovi su bili podijeljeni u jedinice koje su 24 sata bez prestanka bile na terenu – kazala je.

Zahvalila je Vladi Federacije BiH i svima koji su ih podržavali.

– Velika je čast bilo nositi grb naše zastave tamo gdje smo bili, jer smo u Turskoj prepoznati kao zemlja sa velikim potencijalom. Dali smo ljudski, ali i moralni doprinos – kazala je.

Prijemu Vlade FBiH prisustvovao je i ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

U akcijama spašavanja učestvovala su 52 pripadnika USAR tima FUCZ-a sa četiri psa za potrage, te 69 pripadnika GSS-a FBiH sa tri potražna psa iz sastava ove spasilačke službe.

Prema zaduženju Federalne vlade, oni su u periodu od 7. do 13. februara upućivani u Tursku u nekoliko grupa, gdje su radili na raščišćavanju i pretraživanju ruševina po zahtjevu i uputama Turske uprave za katastrofe i vanredne situacije AFAD-a.