Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saudijska arabija

Putinu vjerni prijatelj “zabio nož u leđa”: “Ukrajini dajemo pomoć od 400 miliona dolara”

sa princ putin

Od paketa ukupne vrijednosti 400 miliona  dolara, Kijevu će 100 miliona stići u obliku humanitarne pomoći, a čak 300 milijuna odnosi se na naftu i njezine derivate

Saudijska Arabija daje Ukrajini 400 miliona dolara pomoći, od čega čak 300 miliona u nafti i njezinim derivatima”, potvrdio je ovaj vikend na svom Telegram kanalu Andrij Jermak, šef Ureda ukrajinskog predsjednika, istaknuvši pritom važnost podrške koju je Kijev na obljetnicu krvavog sukoba dobio od jedne od najjačih ekonomija Bliskog istoka.

Dokument nazvan Zajednički program suradnje i humanitarne pomoći potpisan je u Kijevu kao izvršenje obećanja koje je prestolonasljednik Mohammed bin Salman dao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom još u oktobru  2022. godine, a u njegovo ga je ime odobrio šef saudijske diplomatije Faisal bin Farhan Al-Saud.

Od paketa ukupne vrijednosti 400 miliona  dolara, Kijevu će 100 miliona stići u obliku humanitarne pomoći, a čak 300 milijuna odnosi se na naftu i njezine derivate, što se neće nikako svidjeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je smatrao da u Arabiji ima vjernog saveznika.

Dogovor je to koji su u ime krunskog princa supotpisali njegov savjetnik Abdullah Al-Rabeeah te zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov.

Novinska agencija Saudijske Arabije je ceremoniju potpisivanja memoranduma nazvala “simbolom podrške koju je Rijad pružio Kijevu u ovom oružanom sukobu”. Istu je poruku poslao i sam prestolonasljednik Salman tijekom telefonskog poziva predsjedniku Zelenskom u petak, izrazivši svoju spremnost posredovanja u pronalasku mirovnog rješenja, prenosi Jutarnji.hr.