Zajednička izjava Komšića, Nikšića i Radončića: SNSD izaziva nasilje u cilju očuvanja vlasti

komsic-radoncic-niksic111

Predsjednici Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Socijaldemokratske partije (SDP), Željko Komšić, Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić, ocijenili su odluku i eventualno provođenje referenduma u Republici Srpskoj fundamentalnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ova odluka je direktno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i agencije i institucije nadležne za zaštitu ustavnog poretka i provođenje zakona imaju obavezu da reagiraju i spriječe njeno provođenje – saopćili su.

Njihov stav je da bi održavanje referenduma bio nasrtaj na integritet i suverenitet BiH, i institucije i tijela zadužena za odbranu integriteta i suvereniteta države imat će obavezu da spriječe njihovo podrivanje.

Osudili su pokušaje dijela političkih stranaka, ponajprije onih okupljenih oko Milorada Dodika, da ekonomsku krizu koju su izazvali svojim kriminalom i korupcijom riješe tako što će “građane ponovo gurnuti jedne na druge”.

Lideri DF-a, SBB-a i SDP-a najavili su najoštriju borbu protiv nastojanja SNSD-a i njegovih koalicionih partnera da izazovu nasilje samo u cilju očuvanja vlasti.

– Dijelimo nezadovoljstvo radom dijela pravosudnog sistema BiH koji se često ponaša kao instrument u rukama jedne političke partije, ali ćemo učinit sve da spriječimo klizanje BiH u nasilje. Branit ćemo, kao što smo to uvijek radili, BiH po mjeri svih njenih građana, koji žele da ovdje žive u miru i prosperitetu – saopćeno je.

Zaključili su da će ostati otvoreni za dijalog s onim političkim faktorima koji žele graditi miroljubivu budućnost i zajednički život svih naroda i građana BiH.