Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne PSBiH održala tematsu sjednicu o slobodi izražavanja medija

sjedica

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u saradnji sa Misijom OEBS-a u BiH organizovala je danas tematsku sjednicu o slobodi izražavanja i slobodi medija.

Na tematskoj sjednici, uvodničari su bili zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Halid Genjac, šef Misije OEBS-a u BiH ambasador Bruce Berton, ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur i sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut.

U radu skupa, uz članice Zajedničke komisije Nerminu Kapetanović i Maju Gasal – Vražalica, te poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Nikolu Lovrinovića, učestvovali je veći broj novinara, zatim predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Savjeta za štampu BiH, entitetskih parlamenata, Parlamenta Brčko Distrikta BiH, novinarskih udruženja i civilnog sektora, a zajednički je izražena opredijeljenost za potpuno poštovanje slobode izražavanja i slobode medija.

Učesnici tematske sjednice podržali su danas najavljeno usvajanje i unapređenje zakonske regulative s ciljem efikasne zaštite prava na slobodu izražavanja i medijskih sloboda, kao i sprečavanja govora mržnje.

Posebnu pažnju učesnici skupa posvetili su napadima na novinare, kao i zastrašivanju i pritiscima na predstavnike medija, što je ocijenjeno kao napad na demokratiju. Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti pozvane su da izrade i usvoje izmjene i dopune krivičnih zakona s ciljem jasne i nedvosmislene zaštite novinara, te zakonskog sankcionisanja ugrožavanja njihove bezbjednosti.

Ukazano je i na važnost poboljšanja radno – pravnog statusa novinara, kako u javnim tako i u privatnim medijima.

Pozdravljene su i aktivnosti Savjeta ministara BiH i Ministarstva komunikacija i transporta BiH na izradi Zakona o sprečavanju govora mržnje na internetu. Najavljena je i izrada Zakona o elektronskim komunikacijama i elektronskim medijima, koji bi bio usklađen sa direktivama Evropske unije, kao i izrada Zakona o transparentnosti vlasništva u medijima.

Zatražene su i dopune Zakona o slobodi pristupa informacijama, posebno u pogledu skraćivanja rokova za dostavljanje traženih informacija.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Halid Genjac najavio je da će sekretarijat Zajedničke komisije u narednim danima svim učesnicima tematske sjednice dostaviti prijedlog zaključaka s ciljem da oni budu usaglašeni i proslijeđeni svim nadležnim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini. (kraj)