BiH

Zajednički iftar za više od 1.600 postača u Tuzli

20/06/2015

Nakon što je top označio vrijeme završetka posta, a sa džamija su se začuli ezani i na munarama upalili kandilji, više od 1.600 građana iftarilo je na Trgu slobode u Tuzli. Iftar na otvorenom u ovom gradu po prvi put je organizovala istanbulska Općina Bajrampaša, u okviru projekta ˝Konvoj berićeta˝.

˝Pod sloganom ´Ramazan na Balkanu´ već 11. godinu organizujemo iftare širom ove regije. Obilazimo balkanske gradove i misija nam je da podijelimo i širimo prijateljstvo širom Balkana, a u svakom gradu odziv je veliki. Kada vidimo koliko je interesovanje građana, duša nam je puna volje i snage da nastavimo sa ovim projektom˝, izjavio je Gokhan Balekoglu, pomoćnik načelnika Općine Bajrampaša.

Vahid efendija Fazlović, muftija tuzlanski, rekao je da je u Tuzli večeras vladala posebna ramazanska atmosfera.

tuzla-iftar7

˝Nismo mogli ni pretpostaviti da će biti ovoliki interes građana Tuzle i da će ih se ovoliko okupiti na trgu. Ovo je atmosfera za pamćenje i veliki je užitak vidjeti da ovoliko ljudi iščekuje iftar na jednom mjestu. Prisutno je između 1.600 i 2.000 ljudi, a naročito mi je drago što ovdje vidim veliki broj mladih. Iftari su pravi povod za okupljanje porodice i prijatelja, a ramazan je mjesec optimizma, radosti i dobrog raspoloženja˝, rekao je muftija Fazlović.

Prije iftara građani su imali priliku uživati u vjersko-kulturnom programu, a atmosferu iz Tuzle mogli su pogledati i gledaoci u Turskoj, jer je nekoliko televizijskih kuća vršilo prenos uživo.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost zbog organizacije ovakvog događaja u ˝Gradu soli˝. Zahvalio se i na nedavnom koncertu koji je kao poklon Tuzlacima održao ˝Mehter˝, najstariji vojni orkestar na svijetu, osnovan 1453. godine.

Prvi dan ramazana “Konvoj berićeta” bio je u Zagrebu, a nakon Tuzle, iftari na otvorenom organizovat će se u Doboju i Bugojnu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.