Hiljade Britanaca protestovalo zbog politike “stezanja kaiša”

britanija-protesti

Hiljade građana Velike Britanije izašlo je danas na ulice glavnog grada Londona kako bi iskazalo nezadovoljstvo zbog politike “stezanja kaiša” koju provodi konzervativna vlada Davida Camerona.

Demonstranti, koje je činila većinom omladina, najprije su se okupili ispred Britanske centralne banke (Boe) u Londonu.

britanija-protesti2

Grupa koja sebe naziva “Narodno vijeće protiv stezanja kaiša” održala je i protestnu šetnju londonskom ulicom Downing, prilikom koje su se mogli uočiti transparenti poput “Sklonite konzervativce”, “Sklonite Camerona”, “Stanite protiv vladavine konzervativaca”, “Ne zaustavljajte socijalnu pomoć, nego ratove”.

Demonstranti su se kasnije uputili prema zgradi britanskog parlamenta, a tom prilikom su uzvikivali “Camerone gubi se, zaustavite otkaze, prestanite davati novac šefovima”, “Oni kažu stezanje kaiša, mi kažemo borba”.

britanija-protesti3

Tokom protesta koji je trajao oko šest sati demonstranti su ukazivali na brojne mjere štednje u Velikoj Britaniji s kojima se ne slažu, a posebno na one u Nacionalnom zdravstvenom sistemu, socijalnoj pomoći i u obrazovanju.

Jedan od učesnika protesta, 21-godišnji Joday, kazao je kako je jako ljut zbog vladinih mjera štednje.

“Danas sam na protestima kako bi iskazao svoju srdžbu. Konzervativci mogu imati apsolutnu vlast, ali oni ne predstavljaju cijelo društvo”, rekao je on.

Tokom protesta poduzete su visoke mjere sigurnosti, a slični protesti danas su održani i u drugim britanskim gradovima poput Liverpoola, Derbya, Bristola i Glasgowa.