BiH

Banja Luka

Zajednički nastup stranaka iz RS-a na izborima u Srebrenici i Mostaru

03/07/2020
Foto: Fena

Rado Savić novinarima je izjavio da se u narednih pet do sedam dana očekuje sastanak predstavnika opštinskih odbora u Srebrenici "da vide oko koje ličnosti će se okupiti"

Na sastanaku predsjednice bh. entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović sa predsjednicima političkih partija i šefovima klubova političkih partija zastupljenih u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH održanom danas u Banjaluci dogovoren je zajednički izlazak stranaka sa sjedištem u RS-u na izbore u Mostaru i Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je lider SNSD-a, te predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, koji je i lider DEMOS-a.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Snježana Novaković Bursać, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikola Špirić, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, predsjednik SPS-a Goran Selak, generalni sekretar DNS-a Darko Banjac, potpredsjednik SDS-a Rado Savić i poslanik PDP-a u Parlamentu BiH Mira Pekić.

“Srebrenica je jedno od strateških mjesta za koje smo procijenili da treba da postoji i zajednički nastup i podrška zajedničkom nastupu i ovo predstavlja svojevrstan poziv našim političkim partijama, da u narednih nekoliko dana sjednu i da se postigne odgovarajući dogovor koji će biti pozdravljen od strane rukovodstava svih ovih političkih partija”, rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, situacija u Mostaru je drugačija s obzirom na to da imaju pripremne aktivnosti za održavanje izbora prvi put nakon mnogo godina i blokade.

“Izrazili smo apsolutno nezdovoljstvo položajem srpske zajednice u Mostaru, ali isto tako i potrebu da se pod hitno rješi pitanje konstitutivnosti svarne, praktične, političke srpskog naroda u pojedinim kantonima, generalno u FBiH”, rekla je ona.

Dodala je da kakav god da bude ishod zakonodavnih aktivnosti, žele zajednički nastup i u Mostaru.

“Poruka našim ljudima koji tamo žive je da znaju da uživaju podršku RS-a, da su političke partije složne, da razumijemo njihovu poziciju i da ćemo na svaki način zakonodavnim i političkim sredstvima truditi se da obezbijedimo njihovu bolju poziciju”, kazala je Cvijanović.

Rado Savić novinarima je izjavio da se u narednih pet do sedam dana očekuje sastanak predstavnika opštinskih odbora u Srebrenici “da vide oko koje ličnosti će se okupiti”.

“SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo zajednički nastupiti kada je u pitanju izbor načelnika opštine”, rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, u Mostaru će srpski predstavnici imati zajedničku listu.

“Međutim, problem je da li će Srbi u Mostaru zaista imati legitimne predstavnike s obzirom na malobrojnost srpske zajednice desiće nam se da sa lista HDZ-a ili SDA-a budu izabrani Srbi koji u stvari neće suštinski štititi interese Srba u Mostaru”, rekao je Savić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.