na zahtjev vlade rs

Zakazana nova posebna sjednica NSRS, biće održana danas

narodna-skupstina-republike-srpske-nsrs-aa (5)

Kolegijum je odborio premijeru Radovanu Viškoviću duže vrijeme izlaganja u trajanju od 30 minuta

Kolegijum Narodne skupštine RS prihvatio je zahtjev Vlade za hitno zakazivanje 26. posebne sjednice Narodne skupštine, na čijem predloženom dnevnom redu su, između ostalog, Prijedlog budžeta RS za 2022. godinu, Prijedlog programa ekonomskih reformi i set zakona o platama.

Kolegijum je odlučio da 26. posebna sjednica počne danas u 15.00 sati.

Kolegijum je odborio premijeru Radovanu Viškoviću duže vrijeme izlaganja u trajanju od 30 minuta o Prijedlogu Programa ekonomskih reformi RS za period 2022 – 2024. godina i ministru finansija Zori Vidović po tački 2. – Prijedlog budžeta RS za 2022. godinu.

Takođe je prihvaćen prijedlog Vlade da se o Prijedlogu budžeta RS za 2022. godinu i Prijedlogu zakona o izvršenju budžeta za 2022. godinu glasa odmah po završetku rasprave po ovim tačkama dnevnog reda, kao i da se spoji rasprava po tačkama od 7. do 15. dnevnog reda koje se tiču seta zakona o platama.

Obraćanje u trajanju od deset minuta odobreno je predsjedniku Privredne komore RS Peri Ćoriću, predsjedniku Udruženja poslodavaca RS Saši Triviću i predsjednici Sindikata RS Ranki Mišić, saopšteno je iz NSRS.

Kolegijum je odobrio prisustvo sjednici predstavnika Kancelarije EU u Banjaluci, Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci, te odbio zahtjev za prisustvo predstavniku Kancelarije visokog predstavnika u Banjaluci (s tri glasa “za” i pet “suzdržanih”).

Nova zaduženja

Dugoročnim i kratkoročnim zaduživanjem, te davanjem garancija, Vlada RS planira u idućoj godini taj entitet zaduži za još 1,5 milijardi maraka, objavila je BNTV.

Vlada RS planira da tokom iduće godine dugoročno zaduži RS za 611 miliona maraka i Prijedlog odluke o tome upućen je poslanicima Narodne skupštine RS za razmatranje na sjednici koja počinje danas.

Prema podacima od 30. septembra 2021. godine, ukupan dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi šest milijardi i 93 miliona KM, odnosno 52,5 odsto BDP-a. Javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi pet milijardi i 14 miliona KM ili 43,2 odsto BDP-a.