BiH

hoće li se održati?

Zakazana sjednica Predstavničkog doma BiH, Dodik najavio da niko iz RS-a neće doći

19/09/2021

Pojedini mediji su prenijeli izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je kazao da „neće niko ići od Srba“, te da postoji jasan politički stav

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi, između ostalog, trebalo da bude razmatran Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, zakazana je za sutra.

Prema najavama lidera pojedinih političkih stranaka iz Republike Srpske, poslanici iz tog entiteta neće učestvovati u radu Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Pojedini mediji su prenijeli izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je kazao da „neće niko ići od Srba“, te da postoji jasan politički stav.

“Zaključci Narodne skupštine RS su jasni i moraju se poštovati. Mi nećemo učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka u Parlamentu BiH dok se dok se ovo pitanje, nametnutog zakona Valentina Inzka ne razriješi”, rekao je predsjednik PDP-a i poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović.

“To je obavezujuće i za Milorada Dodika u Predsjedništvu, ali i za Zorana Tegeltiju i za ministre iz SNSD-a u Savjetu ministara, kao i za sve u oba Doma parlamenta BiH. Zaključci su jasni, i ostajemo im privrženi – nećemo učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka u Parlamentu BiH, dok se ovo pitanje ne razriješi”, dodaje Borenović.

No, predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je, komentirajući Dodikovu izjavu da niko od Srba 20. septembra neće ići na sjednicu Predstavničkog doma PSBiH, naveo da ne postoji nikakav zajednički formalni dogovor parlamentarnih stranaka iz RS oko neučestvovanja na sutrašnjem zajedanju PSBiH “tako da niko nije ovlašten da govori u ime svih parlamentarnih stranka i njenih klubova, pa ni u ime SDS-a koji će se i u ovoj situaciji ponašati principijelno”.

“Principijelno ponašanje” koje je spomenuo Šarović, vrlo vjerovatno znači da će se i SDS, bez obzira što nije bilo nikakvih konsultacija, ponašati kako je Dodik i najavio.

Nenad Nešić poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (DNS) smatra da je bitno poslati iz Parlamenta BiH sliku da jedinstvo po pitanju nametnutog Inzkovog zakona nije narušeno.

– Nemamo namjeru da odustanemo od zahtjeva, a to je da se nametnuti zakon povuče – kazao je Nešić.

Predstavnici RS-a u institucijama BiH odlučili su da ne učestvuju u radu državnih institucija nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula ove godine.

Zbog najave nedolaska poslanika iz RS-a bila je otkazana i sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta koja je trebala biti održana krajem jula.

Na dnevnom redu sjednice zakazane za sutra, osim prijedloga budžeta institucija BiH za ovu godinu, trebalo bi da bude i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici: Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, te zahtjeva poslanika: Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, po hitnom postupku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.