Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Zakazano ročište po žalbi Alise Mutap i Hasana Dupovca zbog zatvorskih kazni

dupovac mutap
Foto: Facebook – Armin Durgut / Pixsell

Ramić, ranije Mutap, osuđena je zbog davanja lažnog iskaza, što je Vijeće utvrdilo na osnovu dva iskaza koja je dala na početku istrage

Trećestepeno vijeće Suda BiH za 2. februar ove godine zakazalo je ročište na kojem će razmatrati žalbe na presudu kojom je Hasan Dupovac osuđen na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisa Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu.

Advokati Goran Dragović i Nina Kisić, koji brane Alisu Ramić, za Detektor su potvrdili da je uložena žalba na drugostepenu presudu i da je ročište zakazano za 2. februar.

“Naravno da smo uložili žalbu i nije bilo odluke. Sjednica je zakazana za 2. februar”, kazao je Dragović.

Zatvorske kazne

Žalbu je uložio i Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca.

U julu prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je presudu kojom je osudilo Hasana Dupovca na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisu Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu.

Nakon obnovljenog suđenja, Apelaciono vijeće je zaključilo da je Dupovac, nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage sarajevske policije, prekoračio granice službenih ovlaštenja kada je angažovao svjedoka M-10 da pronađe vozilo Renault Clio, iako je znao da ono nije predmet izvršenja krivičnog djela. Apelaciono vijeće je ocijenilo i da je optuženi nepropisno postupao i prilikom izuzimanja dva videosnimka.

Ramić, ranije Mutap, osuđena je zbog davanja lažnog iskaza, što je Vijeće utvrdilo na osnovu dva iskaza koja je dala na početku istrage.

“Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti usljed kojih je Dženan Memić teško povrijeđen 8., a preminuo 15. februara, iste je svjesno prešutjela”, kazao je ranije sudija Staniša Gluhajić.

Ovom presudom Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni su krivice.

Ubistvo Dženana Memića

Apelaciono vijeće Suda BiH obnovilo je suđenje u ovom predmetu nakon što je ukinulo prvostepenu presudu kojom je svih petoro optuženih bilo oslobođeno. U odnosu na osuđujući dio presude, Dupovcu i Alisi Ramić dozvoljena je žalba Trećestepenom vijeću.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Optužnica za prikrivanje dokaza protiv Mutapa i ostalih potvrđena je u julu 2021., a u oktobru je počelo suđenje.

Vrhovni sud Federacije BiH ranije je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić zadobio povrede od kojih je preminuo.