Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakon o PIO najavljen za sjednicu Doma naroda po hitnom postupku

dom_naroda federalni parlament333

Federalna vlada predložila je po hitnom postupku Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO). Taj akt je u predloženom dnevnom redu sjednice Doma sazvane za 27. april.

Novi zakon uvodi potpunu pravičnost i red u penzijski sistem, tvrde iz Vlade. Posebno ističu da donosi finansijsku stabilnost.

Obrazlažući zašto je predložena hitna procedura, Vlada navodi veoma složeno trenutno finansijsko stanje Federalnog zavoda PIO u segmentu održavanja dostignutog nivoa i redovnosti isplate penzija. Daljnje održavanje važećeg zakona dovodi do značajnog deficita i stvaranja gubitaka, što dovodi u pitanje funkcioniranje penzijskog sistema, navedeno je također.

– Ocijenjeno je da se radi o zakonu kojim se uređuju pitanja za čije uređivanje postoji neodložna potreba i čije bi donošenje u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice za penzijski sistem, odnosno Federaciju Bosne i Hercegovine, radi čega predlažemo donošenje zakona po hitnom postupku – citat je iz obrazloženja Vlade koja se pritom poziva i na poslovničke mogućnosti u Parlamentu.

Rješenja u novopredloženom zakonu dovode do smanjenja “pritiska” na penzijski sistem jer postepeno pooštravaju uvjete za ostvarivanje prava na starosnu i porodičnu penziju, uz izuzetke koji su primjereni socioekonomskim prilikama u Federaciji BiH, na odgovarajući način proširuju penzijski obuhvat i stvaraju pretpostavke za uvođenje pravičnih stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u dijelu koji se odnosi na staž s uvećanim trajanjem.

Nadalje, stvaraju se pretpostavke za ekonomičniju organizaciju sistema PIO, a time i smanjenje troškova nosioca osiguranja. Zakon je bitan ne samo radi stabilnosti penzijskog sistema već i za cjelokupan reformski proces u Federaciji BiH.

Od usvajanja ovog zakona zavisi sudbina 400 hiljada penzionera i još najmanje toliko članova njihovih porodica, kao i nastavak realizacije Reformske agende, navela je također Vlada.