Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakon o borcima uskoro na Vladi FBiH

BiH

Borci se okupljaju ispred Zetre

Radna grupa za izradu Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica završila je tekst nacrta zakona u koji su ugrađene primjedbe kantonalnih skupština i dostavila ga Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Prema riječima Salke Bukvarevića, ministra za boračka pitanja Federacije Bosne i Hercegovine, nacrt teksta će naredne sedmice biti proslijeđen na mišljenje federalnim ministarstvima finansija i pravde, kao i Uredu za zakonodavstvo.

– Oni će imati rok od sedam dana da se izjasne, a potom ćemo nacrt zakona uputiti prema Federalnoj vladi. Bilo je zaista kvalitetnih primjedbi kantona koje će biti ugrađene u zakon. Predstavnici boračkih organizacija najavili su nam da će svoje zahtjeve, kada je riječ o boračkom dodatku, dalje proslijediti prema Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Od nas su dobili informacije koje su naše realne mogućnosti, a to je 15 prava koja smo predložili u zakonu – rekao je Bukvarević za “Faktor”.

Objašnjava da se kod izrade teksta nacrta zakona o pravima demobilisanih boraca vodilo računa o ustavnim nadležnostima.

– Tako je za zdravstveno osiguranje ustavna nadležnost kantona, pomoć u liječenju će biti i federalna i kantonalna dužnost predviđena zakonom. U novom zakonu smo ostavili pravo na prijevremeno penzionisanje boraca sa 57 godina života. Da ima tri godine pripadnosti u Oružanim snagama i 20 godina radnog staža. Tu smo ostavili mogućnost dokupa staža u trajanju od pet. U nacrtu je predloženo i izuzetno materijalno osiguranje za borce od 60 godina koji nemaju ništa. U zakonu će također stajati da prioritet kod zapošljavanja imaju boračke kategorije – izjavio je Bukvarević za “Faktor”.